Lunchroompanel: Het is weer makkelijker om de roosters vol te krijgen

Auteur: Juan Kort
Ondernemen Lunchroompanel 7 februari 2023
Lunchroompanel: Het is weer makkelijker om de roosters vol te krijgen

In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken uit het hele land. De lente is op komst. En dat maakt het weer makkelijker om de roosters vol te krijgen. Er meldt zich meer nieuw personeel aan en/of het personeel blijft langer aan.

Bartjan Hendriksen van lunchroomketen Toastable:

“We worden eindelijk weer overspoeld door sollicitanten.”

“100 procent waar! We worden eindelijk weer overspoeld door sollicitanten, net zoals we voorheen gewend waren. We zetten nu iemand fulltime in om nieuwe medewerkers te trainen en we starten weer projecten om allerlei procedures binnen het bedrijf te verbeteren. Goede mensen zijn je meest waardevolle bezit.”

Jan de Roeck van all-day cafe-brasserie Vascobelo:

“We merken dat de arbeidsmarkt aantrekt.”

“Dat klopt. We merken dat de arbeidsmarkt aantrekt. Gedreven door de onzekerheid van de crisis blijven werknemers langer aan en kiezen ze voor een vaster dienstverband. Door het omvallen van horecabedrijven komen er ook meer mensen beschikbaar. We kunnen eindelijk onze standaarden weer wat hoger leggen. Daarnaast investeren wij zelf veel in opleiding- en trainingsprogramma’s om personeel aan ons te binden en bieden we veel vrijheid in het uitvoeren van de functie. Zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijk voor de huidige generatie medewerkers in de horecasector.”

Lisette de Jong van lunchroom The Blueberry in Amersfoort:

"Mijn verwachting is dat we richting maart toch wel wat extra moeite moeten gaan doen om de roosters rond te krijgen."

"We merken wel dat het eindelijk weer een beetje normaal begint te worden qua drukte in de restaurants en dat er echt een groei zichtbaar is ten opzichte van vóór corona. Ook in januari was het echt drukker dan voorgaande jaren, wat super fijn is om te zien. Wij hadden gedacht dat januari en februari nog redelijk rustig zouden zijn en hadden daar ook onze roosters en personeelsbeleid op aangepast. Nu moeten we even flink schakelen om te zorgen dat we weer wat extra personeel kunnen aannemen om ook de drukte goed aan te kunnen. We hebben nog geen vacatures hoeven plaatsen - het personeel meldt zich op dit moment nog zelf via open sollicitaties - maar mijn verwachting is dat we richting maart toch wel wat extra moeite moeten gaan doen om de roosters rond te gaan krijgen. Eigenlijk heb je altijd wel een paar keer per jaar zo’n periode dat je er even aan moet trekken, een paar weken later is alles weer op z’n pootjes terechtgekomen. Laat dat voorjaar maar komen."

Anielka Menner van lunchroom Smaak Lokaal in Rijen:

“We hebben echter geen reservebank met kandidaten.”

“We hebben en hadden geen personeelstekort. Met de zaak zelf gaat het momenteel goed, het is druk. Je weet uiteraard niet wat de toekomst biedt. We merken momenteel wel dat er niet of nauwelijks op vacatures wordt gereageerd. Uiteindelijk komt er altijd weer iemand binnenlopen met de vraag: ‘zoeken jullie nog mensen?’. We hebben echter geen reservebank met kandidaten, dat hadden we vroeger wel. Als er een wegvalt, kan het spannend worden.

Die bij je willen werken moet je omarmen, je moet het beste uit ze halen. Het hebben van duobanen is nu toegestaan, zoals werken bij een supermarkt en een horecazaak. Dat was vroeger niet zo. De scholieren geven nu zelf hun beschikbaarheid door, aan de hand daarvan plannen wij ze in. Dat was vroeger ook anders, maar een paar jaar geleden. Je moet in alles veel meegaander zijn.”

Wil je meer reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.

Alle leden van het lunchroompanel van de foto zijn niet altijd in de gelegenheid om te reageren. 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws