In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken door het hele land. De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector die kampt met de meeste moeilijk vervulbare vacatures. Aan het begin van het tweede kwartaal meldde bijna 43 procent van de horecaondernemers volgens het CBS dat het personeelstekort de belangrijkste belemmering is, en dan is de zomer net begonnen. Wij vroegen de uitbaters of ze door personeelstekort de volledige potentie van hun dagzaak kunnen benutten.
Jan de Roeck van all-day cafe-brasserie Vascobelo:
“De situatie is sterk aan het verbeteren.”
“Wij waren op 60 – 65 procent capaciteit begin februari en 85 procent eind mei. Inmiddels lopen we het personeelstekort flink in, waarmee we de potentie naar verwacht eind juni weer 100 procent kunnen benutten. Dat is het resultaat van flink investeren. We betalen salarissen ruim boven het marktgemiddelde - de achttien-minners brachten we op het niveau van de achttienjarigen - en we dragen 4,5 procent van de omzet af aan bonussen voor het personeel. Tevens bieden we met de Vascobelo Academy en onze groei veel ontwikkelpotentie voor onze medewerkers.”
Lisette de Jong van Lunchzaak The Blueberry in Amersfoort:
Vervult tot nu toe de vacatures redelijk makkelijk
“Er is absoluut een personeelstekort in de horeca op dit moment, dat is ontzettend duidelijk. Wel merk ik dat we juist als dagzaak een voordeel hebben ten opzichte van de avondhoreca, en het daardoor wellicht relatief makkelijker is om personeel te vinden. We hebben namelijk veel prettigere werktijden. Zelf denk ik dat door de branchebrede personeelstekorten medewerkers meer keuze hebben en door de periode van veel thuis zijn tijdens de lockdowns, meer gewend zijn geraakt aan vaker thuis zijn en contacten onderhouden met vrienden, familie en gezin. Dat is een stuk moeilijker als je elke avond moet werken, dan als je overdag werkt in een ontbijt- of lunchrestaurant. Tot nu toe merken wij dat we vacatures daardoor redelijk makkelijk vervuld krijgen. Er is zeker een groot verschil met precorona, toen we meerdere open sollicitaties ontvingen per week en nu slechts enkele reacties krijgen op vacatures en regelmatig diensten hebben die we niet vervuld krijgen.”
Anielka Menner van Smaak Lokaal in Rijen:
Altijd alle stoelen beschikbaar
“Onze lunchrooms - zowel Smaak Lokaal in Rijen als Lunchroom de Katterug in Tilburg - zijn tot nu toe allebei zeven dagen per week geopend met onze reguliere openingstijden. Bovendien kan in beide zaken elke stoel, binnen en buiten, een gast gaan zitten.”
Kees Elhorst van Lunchroom Elhorst Eten & Drinken in Alkmaar:
“Het personeelstekort is op onze onderneming niet van toepassing.”
“Wij hebben genoeg krachten. De meesten uit het team werken er al vrij lang en zijn dus trouwe werknemers die niet zomaar weggaan. De enkelen die de afgelopen tijd de zaak wel hebben verlaten, hebben niet voor een capaciteitsprobleem gezorgd. De functies waren snel vervuld via een vacaturewebsite. Ook speel ik met collega’s van andere horecazaken kandidaten door. Als de één tijdens een sollicitatieprocedure een gegadigde overheeft, kan die persoon na overleg met hem of haar uiteindelijk bij de andere onderneming gaan werken. De meeste sollicitanten vinden dat prima. De avondhoreca heeft het imago van de branche wel een beetje verpest. Sommige van die ondernemers nemen juist minder personeel aan, en laten werknemers veel overwerken. Personeel uithollen is een no-go.”
Wil je meer reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.
Alle leden van het lunchroompanel van de foto zijn niet altijd in de gelegenheid om te reageren.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.