Singapore is voor veel reizigers een favoriete bestemming. Toch is de traditionele keuken, Peranakan, bij veel toeristen minder bekend. Het is namelijk de
oudste 'fushion cuisine' uit het kleinste land van Zuidoost-Azië.
~Foto: Ayam buah keluek door Chensiyuan~
*Peranakan cultuur*
De Peranakan cultuur is afkomstig uit de Maleisische staat Malakka en floreerde al voor Singapore bestond. In de 15e en 16e eeuw vestigden Chinese immigranten zich in de staat en namen ze aspecten van de lokale cultuur over, waaronder het eten. Zo ontstond er dus een unieke mix tussen de Maleisische en de Chinese keuken: Peranakan.
*De keuken*
Chap chye (gestoofde groenten) en babi pongteh (gestoofd varkensvlees met gefermenteerde sojabonen) zijn klassieke Peranakan gerechten. Ingrediënten als kurkuma, limoenbladeren, citroengras en tamarinde uit de Maleisische keuken zijn onmisbaar in deze gerechten.
*Iconisch gerecht*
Ayam buah keluek is het meest iconische gerecht uit de Peranakan cuisine. Het is gestoofde kip met buah keluak en bevat zwarte noten uit Indonesische en een complexe pasta gemengd met sjalotten, knoflook, kurkuma, kaarsboomvrucht, citroengras en garnalenpasta.
"*Meer lezen over de Aziatische keuken? Klik hier!*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=aziatisch&x=zoeken
~Christel Tuin~
Ken je de Peranakan cuisine al?
13 maart 2015