Laatst een bezoek gebracht aan Rotterdam, om in stijl te blijven hebben we overnacht op de SS Rotterdam. Een taxiboot bracht ons naar
de overkant van de Maas, waar we in het park bij een bekend (niet rond!) etablissement gereserveerd hadden.
*Effect van lawaai op beleving*
Men verrast de gasten hier met muziek. Een pianist hoog in de nok en veel luidsprekers. Het geluidsniveau was hoog, 85-95 decibel; een gesprek was nauwelijks mogelijk en de ober was slechts via gebarentaal te benaderen. Gelukkig kregen we snel een andere plek; hier was het iets stiller, hoewel de lach van sommige mensen de 90 decibel ruim overschrijdt. Wat is het effect van lawaai op de beleving en waardering van de maaltijd? Smaakt het eten lekkerder of minder lekker wanneer de boxen voluit staan? Hier is veel onderzoek naar gedaan. Recent verscheen ÂThe Perfect MealÂ; een bijzonder leuk boek over allerlei aspecten die met eten te maken hebben.
*Achtergrondmuziek = positief*
Het blijkt dat lawaai onze eetbeleving danig kan verstoren. In themarestaurants zoals het Hard Rock Café en Planet Hollywood is het voedsel slechts een decor voor het entertainment. Het lawaai staat centraal en maakt het vaak onmogelijk om te genieten van het eten. Achtergrondmuziek heeft een positief effect op de beleving, het verhoogt het uitgavenpatroon in restaurants en beïnvloedt onze beoordeling over de kwaliteit van de dienstverlening.
*Klassieke muziek vs. popmuziek*
Er is een verschil tussen klassieke muziek en popmuziek; bezoekers geven meer uit in een restaurant waar klassieke muziek wordt gedraaid dan popmuziek. Zowel de muziekstijl als het volume bepalen hoe lang gasten in een restaurant verblijven. Luide muziek of lawaai zorgen ervoor dat mensen sneller hun bord leegeten en eerder weg zijn. Het tempo van de muziek (aantal beats per seconde) beïnvloedt de snelheid waarmee we ons bord leegeten. En, niet verrassend, bij langzame muziek geven we meer uit. Het gaat er uiteindelijk om dat de muziek past bij het restaurant.
Irritaties
16 december 2014