Franchiseketen uitgelicht: Bufkes

Auteur: Juan Kort
Franchiseketen uitgelicht: Bufkes

In deze rubriek presenteert Lunchroom de bekende en onbekendere franchiseketens binnen de horecadagzaken. Een historisch overzicht met actuele cijfers. Dit keer Bufkes, dat 41 vestigingen in het zuiden van Nederland heeft. 

Het runnen van een franchiselunchroom heeft voor- en nadelen. Conceptmatig is er vaak weinig ruimte, maar ondernemers profiteren van de naamsbekendheid en de marketing. Wat de kosten zijn om de naam van een bepaalde keten te mogen dragen, verschilt. Daarom licht de redactie van Lunchroom iedere maand een franchiseketen uit.

Concept

De naam 'Bufkes' komt van het Limburgse woord 'bufke', wat 'lekker hapje' of ‘lekker tussendoortje’ betekent. Het assortiment van Bufkes bestaat dan ook voornamelijk uit diverse soorten warme en koude broodjes, waaronder pistolets en flatbreads. Bekende broodjes zijn de Werrem Sjink (bourgondische beenham, sla en partysaus) en de Limburger (kruidig gehakt, sla, rauwkostsalade en mosterdspread). Daarnaast biedt Bufkes ook salades, soepen en loaded fries aan. Wat het concept onderscheidt van dan van andere lunchrooms is het ambachtelijke karakter van de producten, wat te herkennen is aan de ruime hoeveelheid beleg en de bereiding met ‘de beste ingrediënten, oog voor kwaliteit en pure smaken’. In de formule is het Bourgondische thema duidelijk herkenbaar, de inrichting en presentatie zijn eigentijds en ambachtelijk. Verder is Bufkes continu op zoek naar nieuwe smaken en combinaties om de gast te blijven verrassen.

Oorsprong en groei

Bufkes is opgericht in 1996 in Zuid-Limburg. Jef van Melik bedacht de formule toen hij zag dat mensen steeds vaker buiten de deur gingen lunchen. De eerste belegde broodjes van Bufkes werden in 1996 bij de slagerij van Melik in Maastricht verkocht. Al snel daarna begon het als franchiseformule te groeien en werden meerdere vestigingen in Limburg geopend. Inmiddels staat de teller op 41 locaties.

Cijfers

Om een vestiging te openen, dienen ondernemers een entreebedrag van 15.000 euro te betalen. Daarnaast is er een franchisefee van 3 procent van de omzet verschuldigd. Dit geldt voor de gehele duur van de franchiseovereenkomst.

De totale investering voor het opzetten van een Bufkes-vestiging bedraagt 150.000 euro. Ondernemers moeten ook rekening houden met het benodigde eigen vermogen, dat 37.500 euro bedraagt. Dit is een bedrag dat de ondernemer zelf moet inbrengen om te kunnen voldoen aan de financieringseisen van de kredietverstrekker.

De voordelen

De formule biedt ondernemers de mogelijkheid om hun eigen Bufkes-vestiging te openen en te profiteren van de merknaam, het bewezen bedrijfsmodel en uitgebreide ondersteuning van het hoofdkantoor. Het bedrijf heeft ervaring in het franchisen sinds 1996, al 27 jaar. Bufkes zegt daarmee top ondersteuning te bieden op alle gebieden die nodig zijn. Dit door de randvoorwaarden te verzorgen zodat de franchisenemer voor de gasten kan zorgen. Bovendien is vanwege de lange staat van dienst van het bedrijf de naam inmiddels bekend onder velen.

Ondernemersprofiel

Ben je bereid om tot het uiterste te gaan voor jouw gasten en hard te werken? Heb je een partner die helemaal achter jouw plannen staat en het misschien wel leuk vindt om mee te werken? En ben je ervaren in het reilen en zeilen van een (horeca)onderneming?

Het is ook belangrijk dat je zelf de nodige kennis en ervaring hebt in het runnen van een bedrijf en bereid bent om veel tijd te investeren in jouw eigen zaak. En hoewel ervaring in de horeca natuurlijk heel fijn is, is het met de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor ook aan te leren. De bereidheid om hard te werken, gastvrij te zijn en veel te leren moet wel echt in je zitten.

Werken volgens de HACCP richtlijnen is bij Bufkes erg belangrijk en daarom is het vanzelfsprekend dat je hier ook veel aandacht aan besteedt. Je werkt nauw samen met het hoofdkantoor en voert tevens licht administratieve taken uit. Hoewel je kritisch moet zijn en beren op de weg moet kunnen zien, is het belangrijk om flexibel te zijn en mee te bewegen naar een succesvolle toekomst.

Om franchisenemer te worden voor Bufkes is het van belang dat je uit eigen middelen een deel van de totale investering kunt doen. Dit geeft aan dat je zelf ook financieel betrokken bent bij jouw eigen zaak en er alles aan wilt doen om deze succesvol te maken.

Dit artikel is onder andere geschreven aan de hand van de websites bufkesfranchise.nl en franchiseplus.nl op 8 maart 2023.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws