Op donderdag 2 november is Felix Huisken (46), eigenaar van Café Singelier, Groningen geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterschenker. Felix Huisken is daarmee de eerste SVH Meesterschenker sinds 2002.
Een SVH Meesterschenker weet als geen ander gasten te verrassen met uiteenlopende dranken. Dat doet hij op een persoonlijke, eigentijdse manier waarbij kennis en vaardigheden samen komen. Een Meesterschenker weet bijzonder veel van alle soorten dranken en heeft aantoonbaar tenminste twee specialisaties op hoog niveau. Het aantal vereiste diploma’s voor deze Meestertitel is aanzienlijk.
Meesterproef
De Meesterproef van Felix Huisken werd afgenomen door de hele commissie SVH Meesterschenker en beoordeeld door SVH Meesterschenkers Jac Wezenbeek en Tom Cats en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De commissieleden zijn erg enthousiast over de nieuwe SVH Meesterschenker. Ze zijn onder de indruk van dit bedrijf, de kennis over de dranken en de sfeer. De proeverij met het thema 'Eau de vie', die onderdeel was van de Meesterproef SVH Meesterschenker maakte duidelijk dat dit een van de specialisaties is van Huisken. De kennis over en de keuze van de verschillende soorten Eau de vie, met verschillende fruitsoorten en rijpingswijzen waren absoluut Meesterwaardig.
"De Meesterschenker is een Meester die je in een buurtcafé kunt vinden, maar ook in een sterrenzaak. Deze titel gaat werkelijk dwars door de hele branche. Dat er nu sinds 2002 een nieuwe meester bij is gekomen, is veelbelovend", aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH. "De horeca is uit het dal geklommen en gasten gaan steeds meer in de horeca besteden. Niet alleen aan eten, maar juist ook aan verschillende soorten dranken. De gast zoekt beleving en bezoekt daarom vaak gespecialiseerde zaken met gerenommeerde vakmensen. Denk aan barista’s, biersommeliers en liquoristen. Daar is in toenemende mate vraag naar. De Meesterschenker herbergt al die disciplines in zich en is daarom hét voorbeeld van een kenner op het gebied van dranken. Het vak van bartender, dat de grondslag is van de Meesterschenker, staat hiermee op de kaart. Maar nog meer het idee van gastvrijheid en verantwoord gastheerschap."
Jarenlange voorbereiding
Felix Huisken wist al vroeg dat hij SVH Meesterschenker wilde worden en werkte 9 jaar aan de opbouw van zijn dossier. "Het behalen van de titel is een kroon op mijn werk, een droom die uitkomt."
SVH Meestertitels
Nederland heeft op dit moment 282 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.