Dirk Beljaarts onderwerp van een faillissementsonderzoek

KHN 21 juni 2024
Dirk Beljaarts onderwerp van een faillissementsonderzoek

Dirk Beljaarts, kandidaat-minister van Economische Zaken namens de PVV, is onderwerp van een faillissementsonderzoek meldt Het Financieele Dagblad. Dit onderzoek richt zich op zijn rol als bestuurder van het failliete administratiekantoor KHN Rekenwerk, een dochteronderneming van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het bedrijf ging failliet in mei 2023 en heeft een schuld van circa 2 miljoen euro achtergelaten, waarvan ongeveer 1 miljoen euro aan KHN en 500.000 euro aan de Belastingdienst. Klanten van Rekenwerk, voornamelijk horecaondernemers, zijn gedupeerd door het niet indienen van belastingaangiften en jaarrekeningen.

Curator Erick Quaars onderzoekt sinds een jaar de rechtmatigheid van het bestuur door Beljaarts en een mede-bestuurder. Hij bevestigt dat het administratiekantoor naliet om overeengekomen werkzaamheden uit te voeren, ondanks dat klanten hiervoor hadden betaald. Dit heeft geleid tot financiële verliezen en boetes voor de betrokken ondernemers. In zijn faillissementsverslag meldt Quaars dat de administratie van Rekenwerk ernstige gebreken vertoonde, waaronder het versturen van facturen naar niet bestaande klanten door de andere bestuurder, Niek Kwakkernaat.

Beljaarts ontkent enige schuld en stelt dat hij pas sinds 2023 actief betrokken was bij Rekenwerk, nadat bleek dat de prestaties tegenvielen. Hij beweert de fraude zelf te hebben ontdekt en direct actie te hebben ondernomen door melding te maken van de onregelmatigheden. Daarnaast heeft Beljaarts de kwestie aan de formateur en Geert Wilders gemeld, om transparant te zijn over zijn betrokkenheid.

Voormalig KHN-voorzitter Robèr Willemsen beschouwt de gang van zaken als fraude. KHN heeft in november vorig jaar beslag gelegd op 848.000 euro bij Kwakkernaat. De huidige voorzitter, Marijke Vuik, uit haar zorgen over de schade die leden van KHN hebben geleden, maar geeft verder geen commentaar in afwachting van het aansprakelijkheidsonderzoek.

De Tweede Kamer houdt binnenkort hoorzittingen met alle kandidaat-bewindslieden, waarbij Beljaarts maandagochtend aan de beurt is. Dit onderzoek kan van invloed zijn op zijn aanstelling als minister van Economische Zaken.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws