De donkere dagen voor Kerstmis zijn alweer daar. Met de uitgebreide feestmaaltijden in het vooruitzicht, is het helemaal niet verkeerd om een wat lichter recept uit te proberen. Deze salade oogt prettig en heeft een verfrissende bite voor wie eens wat anders wil. Daarbij valt de salade niet alleen uitstekend te combineren met een broodje, maar ook als bijgerecht is deze creatie goed te gebruiken.
Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten
Ingrediënten (2 personen)
4 struikjes witlof
50 gram cherrytomaten
75 gram spekreepjes
1-2 eetlepels (balsamico)azijn
1/2 theelepel mosterd
1/2 eetlepel appelstroop
zout
(versgemalen) peper
6 eetlepels olijfolie
1/2 bosje rucola (circa 20 gram)
Bereidingswijze:
Maak de witlofstruikjes schoon en snij elk struikje in de lengte in zessen. Halveer de cherrytomaten.
Bak in een wok op een hoog vuur de spekreepjes uit en neem ze uit de wok.
Roer ondertussen in een kommetje de azijn, mosterd, appelstroop, vijf eetlepels van de olijfolie en zout en peper naar smaak tot een dressing.
Verhit de rest van de olijfolie in de wok en roerbak hierin de witlof circa 3 minuten. Voeg de laatste minuut de dressing toe en verwarm deze even mee.
Schep de warme witlof direct met een schuimspaan uit de wok en verdeel deze samen met de rucola, tomaten en spekreepjes over twee broodjes. Schenk er de lauwwarme dressing over en serveer deze salade direct.
Serveren:
Deze salade is erg lekker met Italiaans ciabattabrood of Turks brood.
Speciale Kersttips:
Wilt u deze witlofsalade eens extra aankleden zo rond de donkere dagen voor kerst, denk dan eens aan extra beleg zoals een schijfje komkommer of augurk, een paar stukjes paprika of een lychee. Zorg er in ieder geval voor dat de smaak van gebruikte vruchten of garnering niet de eigenlijke smaak gaat overheersen.
Vervang de appelstroop eens door honing.
Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten
1 december 2005