Vis is een gezonde en lekkere keuze. Daarnaast zijn brasseriegerechten dé trend in de lunchroombranche. Maak je gasten dus
blij met één, of meer, van deze heerlijke visgerechten.
*Forel met hazelnoten en peterselie*
*Ingrediënten*
4 schoongemaakte forellen
1 rode ui
4 eetlepels fijngehakte peterselie
100 gram kruidenboter
50 gram hazelnoten
(zee)zout en peper
1 bakje kerstomaatjes
*Bereiding*
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en snijd in ringen. Hak de peterselie fijn. Snijd de kruidenboter in plakjes. Vul de buikholte van de forellen met plakjes kruidenboter, uiringen en peterselie en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Hak de hazelnoten fijn, Strooi ze met zout en peper over de forellen. Verdeel de rest van de kruidenboter over de vis en leg de kerstomaatjes eromheen. Schuif de schaal in de oven en bak de forel in 15 minuten knapperig bruin.
*Gebakken kabeljauw met sinaasappeltomatensaus*
*Ingrediënten*
600 gram kabeljauwfilet
4 eetlepels bloem
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden (tijm, basilicum, oregano)
3 vleestomaten
25 gram boter
3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1½ dl sinaasappelsap
1 sinaasappel
peper en zout
*Bereiding*
Spoel de kabeljauw af en dep deze droog. Strooi de bloem op een bord en meng er peper, zout en Italiaanse keukenkruiden door. Kruis de tomaten in. Leg ze kort in kokend water en verwijder de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de boter en 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Haal de visfilets door de bloem en bak ze aan elke kant goudbruin. Leg de visfilets op een voorverwarmde schaal en dek af met aluminiumfolie. Pel en snipper de sjalotjes. Voeg de olie bij het bakvet. Fruit hierin de sjalotjes en de geperste teentjes knoflook. Schep de tomatenblokjes, de tomatenpuree en het sinaasappelsap erdoor. Laat de saus al roerend iets inkoken. Serveer de saus bij de kabeljauw en garneer met sinaasappelplakjes.
*Gegrilde roodbaars op kruidencouscous*
*Ingrediënten*
4 roodbaarsfilets van 150 g
2 citroenen, uitgeperst
5-6 eetlepels olijfolie
½ theelepel paprikapoeder
peper, versgemalen
300 g couscous
3 bosuitjes, in smalle ringetjes
1 eetlepel verse munt
fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
5 gedroogde tomaten op olie, in stukjes of reepjes
12 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
*Bereiding*
Besprenkel de roodbaarsfilets met citroensap. Meng 2 eetlepels olijfolie met paprikapoeder, peper en zout. Bestrijk de filets met dit mengsel. Doe de couscous in een kom, voeg 250-300 ml water toe en laat het wellen. Rooster de visfilets kort in een grillpan. Meng de rest van het citroensap met 3-4 eetlepels olijfolie en schep de dressing met de bosuitjes, munt, peterselie, tomaten en olijven door de couscous. Serveer de couscous met de roodbaarsfilets erop.
Meer visrecepten vind je in de "digitale editie":http://www.lunchroom.nl/blad/140/ van Lunchroom!
~Christel Tuin~
Voor jou: visrecepten
4 maart 2015