Bij koffie of thee hoort taart. Voor gasten die zin hebben in een wijntje of bier is een hartige taart ook een lekkere optie. Laat je inspireren!
*Sjalotten tarte tatin*
*Ingrediënten*
300 g sjalotten
40 g boter
3 eetlepels poedersuiker
3 eetlepels rode port
1 pijpje kaneel
2 takjes rozemarijn
zout
peper
2/3 blikje croissantdeeg
*Bereiding*
Warm de oven voor op 180°C. Pel de sjalotten, maar laat de wortelbasis intact. Smelt de boter in een hapjespan. Stoof hierin de afgedekte sjalotjes zachtjes gedurende 5 minuten. Voeg poedersuiker toe en bak op een wat hoger vuur onafgedekt tot de suiker met de boter begint te verkleuren. Schep om en voeg rode port, kaneel, takjes rozemarijn en zout en peper toe. Doe alles over in de taartvorm. Rol het deeg uit over de sjalotten in de vorm. Druk het deeg tussen de rand van de vorm en de sjalotten. Prik gaatjes in het deeg. Bak de taart in 15 minuten goudbruin. Laat 5 minuten afkoelen en keer om op een bord. Verwijder de rozemarijn en de kaneel en serveer warm.
*Kwarktaart met frambozen*
*Ingrediënten*
1 pak lange vingers
boter voor het invetten van de vorm
8 blaadjes gelatine
500 g frambozen
2 eetlepels frambozenlimonadesiroop
3 dl melk
500 g magere kwark
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
*Bereiding*
Verdeel de lange vingers over de bodem van een beboterde springvorm. Week de gelatineblaadjes in koud water. Pureer de frambozen met de limonadesiroop in een keukenmachine. Maak de melk warm en los hierin de goed uitgeknepen gelatineblaadjes op. Laat de melk afkoelen tot deze dik wordt. Roer de kwark los en meng deze met het citroensap, de melk, de suiker en de vruchtenpuree. Schenk in de springvorm en laat de taart minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer met frambozen.
*Provençaalse vistaart*
*Ingrediënten*
500 g kabeljauw  in blokjes
2 blikjes ansjovisfilet  uitgelekt
5 eetlepels olijfolie
500 g uien  in dunne ringen
1/2 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
1 pak mix voor pizzadeeg
600 g tomaten  in dikke plakken
50 g zwarte olijven zonder pit  gehalveerd
*Bereiding*
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een braadpan en schep de uien, Provençaalse kruiden met wat zout en peper erdoor. Smoor de uien afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bereid het pizzadeeg met 2 eetlepels olijfolie volgens de aanwijzingen op het pak. Druk het deeg uit in een rechthoekige taartvorm van 30 x 40 cm. Schep de blokjes kabeljauw door de gesmoorde uien en verdeel dit over het deeg. Leg de plakken tomaat erop en maal er peper overheen. Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de tomaat en leg de olijven in de ruitjes. Bak de vistaart in 25-30 minuten goudbruin.
Meer taartrecepten vind je in de "digitale editie":http://www.lunchroom.nl/blad/135/ van Lunchroom!
~Foto's: www.groentenenfruit.nl, www.vlees.nl~
Voor jou: taartrecepten
20 januari 2015