Vijf zomerse gerechten voor op de menukaart

Auteur: Roy Spijker
20 juli 2017
Vijf zomerse gerechten voor op de menukaart

De zomer is volop bezig. Ben jij nog op zoek naar zomerse recepten voor op de menukaart? Hier zijn vijf tips die jouw kaart een zomers tintje geven:

Paprikasalade met zuurdesemcroutons

Ingrediënten voor 4 personen
– 2 Rode paprika’s
– 1 Komkommer, in blokjes
– 2 Handen cherrytomaatjes, gehalveerd
– 3 Bosuitjes, in ringetjes
– Handje platte peterselie, fijngesneden
– Paar blaadjes munt, fijngesneden
– Rasp van 1 citroen
– Olijfolie
– 3 a 4 Plakken (zuurdesem) brood, in stukken gescheurd
– Zout en peper
optioneel: worstje
Dressing
– 6 Eetlepels olijfolie
– 3 Eetlepels citroensap
– ½ Eetlepel honing
– Zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de dressing door alle ingrediënten in een potje te doen en even goed te schudden (of door ze met een garde te mengen). Zet opzij. Verdeel de tomaatjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zeezout. Let ook de 2 rode paprika’s op dezelfde bakplaat. Zet dit in de oven en rooster ongeveer 25 minuten. Verdeel ondertussen het brood over een bakplaat en schuif na 10 minuten boven de groenten in de oven. Hou het brood wel in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet verbrand.

Haal de paprika’s en tomaten uit de oven, doe de paprika’s in een plastic zak, knoop dicht en laat zo afkoelen.

Doe de kruiden samen met de komkommer, bosui en de geroosterde tomaatjes alvast in een schaal en giet hier de dressing overheen. Laat de dressing alvast goed intrekken. Laat nog wat kruiden over voor de garnering.

Haal het brood uit de oven en voeg ook dit toe aan de schaal. Meng even goed zodat het brood alvast wat van de dressing op kan nemen. Laat nog een paar stukjes over voor de garnering.

Haal de paprika’s voorzichtig uit de zak en pel de schil van de paprika. Dit gaat nu heel gemakkelijk. Scheur de paprika’s voorzichtig open, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Voeg ook de paprika bij de salade en meng nog een keer door. Breng op smaak met zout en peper. Maak af met de croutons en kruiden. Ook lekker met een gegrild worstje.

Spaanse aardappelomelet

 

Ingrediënten
– 100g champignons, in kwarten gesneden
– 2 stengels bleekselderij, in reepjes
– 200g gekookte krieltjes, in blokjes
– 100g cherrytomaatjes, gehalveerd
– 2 oranje paprika’s, in blokjes
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1 el olie
– 6 eieren
– 2el verse peterselie, fijngesneden
– 50g geraspte belegen kaas
– zout
– peper

Verder nodig:
– ovenvaste pan (als alternatief kan een springvorm ook)

Een tortilla noemen ze dit in Spanje, een boerenomelet met aardappel en héél veel groente. Een ideale manier om restjes groente op te maken en tegelijkertijd budgetvriendelijk, lekker én gezond te eten.

Verwarm de oven voor op 200˙C

1. Zorg dat alle groente gesneden is en je ovenvaste pan heet is. Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook en rode ui een paar minuutjes aan.
2. Dan de paprika, bleekselderij meebakken (4 minuten) en dan de champignons erbij en nog 2 minuten meebakken.
3. Voeg de krieltjes en tomaatjes toe en warm even mee.
4. Kluts de eieren los met wat zout en peper en meng er de peterselie doorheen.
5. Zorg dat de groente en aardappel goed gelijkmatig in de pan verspreid ligt en giet hier het eimengsel overheen. Verspreid dat goed over alle groente. Strooi 6. tot slot de kaas erover heen.
7. Zet de pan nu in de voorverwarmde oven en bak 10-12 minuten, tot het ei gestold is en de kaas is gesmolten.
8. Haal de pan (met een ovenhandschoen!!) uit de oven en schuif de tortilla op een groot bord om even af te koelen.
9. Serveer de tortilla met geroosterd brood, als lichte avondmaaltijd.

Couscoussalade met kip, paprika en sinaasappel

Ingrediënten
– 400g scharrelkippendijfilet (zonder bot), in reepjes
– 1 teentje knoflook, geperst
– zout
– peper
– rasp van 1 sinaasappel
– 1el olie
– 1 oranje paprika, in dunne reepjes
– 1 courgette, in blokjes
– sap van ½ sinaasappel
– halve tl kaneel
– 1el extra vierge olijfolie
– 200g viergranen couscous
– 1el platte peterselie, fijngesneden
– 1el munt, fijngesneden
– 1 oranje paprika, in blokjes
– 50g feta

In iets meer dan een kwartier staat deze zomerse couscoussalade op tafel. Een volwaardige maaltijdsalade met al het goede van paprika en natuurlijke smaakmakers. Zomers genieten!

1. Verhit een hapjespan met daarin 1el neutrale olie. Kruid de kipreepjes met zout en peper en rasp de sinaasappel erboven. Meng even door elkaar, zodat er 
2. sinaasappelrasp op zoveel mogelijk kip zit. Bak de kip, ook hoog vuur, in 5 minuten goudbruin aan. Dan de knoflook erboven persen en even meebakken. Bak tot 3. slot de paprika en courgette ook mee, een minuut of vijf. De groente is dan gaar, maar houdt nog wel ‘bite’. Breng op smaak met het sinaasappelsap en de 
4. kaneel en indien nodig met nog wat zout en peper.
5. In de tussentijd bereid je de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Doe in een grote kom met de peterselie, munt en blokjes paprika.
6. Voeg dan de warme kipreepjes toe en meng alles goed. Laat afkoelen tot lauwwarm of koud, net wat je lekker vindt. Bestrooi vlak voor het serveren met de verkruimelde feta.
7. Afgedekt in de koelkast nog een dag of twee te bewaren. Ook lekker om restjes mee te geven/nemen in de lunchtrommel.

Gevulde zoete puntpaprika's

Ingrediënten
– 4 Zoete puntpaprika’s
– 250g Cherry tomaten
– 150g Feta kaas, in blokjes van 5 mm.
– 8 tl Pesto
– 800g Kleine pastinaak(wortel)
– Sap van een citroen
– 4 tl Olijfolie
– Zout
– Vers gemalen zwarte peper

Een eenvoudig recept voor een gevulde zoete puntpaprika.

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de paprika’s door ze voorzichtig in de lengterichting door de steel in twee helften te snijden. Verwijder de zaadjes, maar laat de stelen zitten.

Meng de cherry tomaatjes, de feta kaas, pesto, wat zout en peper naar smaak door elkaar. Verdeel het mengel over de acht paprikahelften en zet ze in een ondiepe ovenschaal.

Bereid de pastinaak, snij ze in halve of in kwart stukjes, afhankelijk van de grootte. Doe ze in een schaal met de olijfolie, citroensap en wat zout en peper. Meng de ingrediënten met de hand zodat de pastinaak overal bedekt is met het mengsel. Doe deze ook in een aparte, ondiepe ovenschaal en zet deze schaal boven (op de heetste plek) in de oven. Zet de paprika’s iets lager.

Bak de gerechten ongeveer 35 minuten, totdat de pastinaak zacht en lichtbruin zijn. Draai ze halverwege een keer om. Als de paprika’s gaar zijn en de pesto is er goed ingetrokken, is het klaar om op te dienen.

Gepofte zoete aardappel

Ingrediënten
– 4 rode paprika’s, in reepjes
– zoete aardappel
– 1 prei, in dunne ringen
– 100 gram diepvries tuinerwten, ontdooid
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 200 gram feta
– optioneel: handje ongebrande, ongezouten noten naar keuze, fijngehakt
– zout en peper
– olijfolie

Dit gerecht kun je zowel in de oven, als op de barbecue maken. Weinig voorbereidingstijd en terwijl de aardappels poffen maak je de rest van de ingrediënten klaar. Ideaal voor een zomerse barbecue!

Traditionele bereidingswijze (oven en grillpan)

Verwarm de oven voor op 200C. Prik de zoete aardappel een aantal keren met een vork in en verpak ze, per stuk, in ruim aluminiumfolie. Leg ze in een ovenschaal en zet die in de voorverwarmde oven. Pof ze gedurende een uur in de oven, tot ze goed gaar zijn. Oventemperaturen verschillen, dus controleer met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Je moet er echt moeiteloos in kunnen prikken. Reken op 45-60 minuten tijd in de oven, maar controleer na ongeveer drie kwartier.

Snijd de paprika in repen en meng met de olijfolie, gemberreepjes, zout en peper. Je kunt dit zo lang laten marineren als je wilt. Desnoods de dag van te voren al. Zodra je ze wilt roosteren verhit je een grillpan tot deze gloeiendheet is. Grill daarin de paprikarepen 5 minuten per kant, tot ze mooi gaar zijn en grillstrepen hebben. Leg dan terug in de marinade en laat daarin afkoelen. Dit deel kun je ook in zijn geheel voorbereiden.

Bak vlak voor het serveren de plakjes ontbijtspek in een hete pan, zonder olie. Als ze goudbruin en krokant zijn op keukenpapier laten uitlekken en afkoelen

Serveren: Snijd de gepofte zoete aardappel in de lengte open en met een theelepel maak je de aardappel iets los in de schil. Beleg de aardappel met de geroosterde paprika en verdeel de geitenkaas over de aardappel. Tot slot verkruimel je de ontbijtspek boven de aardappel.

Bron: tijd voor paprika

Overig nieuws