Een kruising tussen een donut en een croissant, dat is de cronut. Max van Dijk van Bakkerij Van Orsouw uit Zwolle maakt als eerste in Nederland deze New Yorkse specialiteit. Via social media
wist de maker van de in Zwolle en omstreken al bekende lekkernij Orsolino flink wat aandacht te vestigen voor het nieuwe gebak.
*Frituren, vullen, glazuren*
Een cronut wordt gefrituurd, gevuld met room en krijgt een glazuur van van fondant. Dagelijks maakt Van Dijk maximaal 70 Zwolse cronuts die worden gevuld met een Zwitserse room van gepureerde framboos en aardbeien. De verkoopprijs is vastgesteld op 2 euro.
*Gekte*
In de Amerikaanse stad loopt men weg met het gebakje. De bakkerij van de Fransman Dominique Ansel uit de wijk SoHo ziet iedere ochtend een rij mensen voor de deur tot ontwikkeling komen. Bij Ansel gaan dagelijks maximaal 200 cronuts a 5 dollar over de toonbank. Door de productie laag te houden ontstaat schaarste en daardoor een hogere animo om het product te kopen.
*Video: de cronut van Ansel in New York*
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Van Orsouw maakt Nederlandse cronut
18 juli 2013