Van vegetarisch tot en met vlees, vis en natuurlijk kip  een stoofpot is niet alleen een tijdloos, smakelijk én gemakkelijk gerecht, het is ook iets wat ieder seizoen kan worden gegeten. Voor de liefhebbers van groenten is de aubergine daarom een veelzijdige lekkernij.
Ingrediënten (2 personen):
1 aubergine
zout
2 sjalotjes of 1 ui
2 tomaten
1-2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 theelepel suiker
1 theelepel basilicum
1 eetlepel wijnazijn
(versgemalen) zwarte peper
Bereidingswijze:
 Was de aubergine, verwijder de uiteinden en snij hem in plakken.
 Pel de sjalotjes of de ui en snij ze in vieren.
 Kruis de tomaten in aan de bovenkant en dompel ze 15-25 seconden onder in kokend water, vervolgens direct in ijskoud water en ontvel ze.
 Snij de tomaten in stukken.
 Verhit de olie in een braadpan en schep de aubergineplakken, tomaten en sjalotten erdoor.
 Pers de teen knoflook erboven uit.
 Roer de suiker, basilicum en wijnazijn erdoor.
 Maal er royaal zwarte peper boven en voeg zout naar smaak toe.
 Laat het gerecht in een gesloten pan ongeveer 15-20 minuten op een heel zacht vuur smoren.
 Voeg eventueel een scheutje water of witte wijn toe.
 Schep het gerecht af en toe om.
Variaties:
Lekker met pasta en veel geraspte oude kaas of  met vlees  met een gebakken tartaartje en gebakken aardappeltjes.
Stoofpot van aubergines
5 oktober 2006