Sauzen en chips nog steeds te zout

12 juli 2012
Sauzen en chips nog steeds te zout

Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen zoals vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips is de afgelopen drie jaar bijna niet veranderd.

*Geen verbetering*
Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De levensmiddelenindustrie heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. Maar het laatste onderzoek van de NVWA liet opnieuw geen verbetering zien. Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten chips.

*Wetgeving*
Minister Schippers van het ministerie van VWS gaf in het voorjaar aan dat als er onvoldoende voortgang is, stappen worden gezet voor de invoering van een wettelijke norm. Nu is er alleen een wettelijke norm voor de hoeveelheid zout in brood.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws