Naar aanleiding van de afgelopen maandag gelanceerde Horeca Inspectiekaart sprak ik met Roel Vincken, woordvoerder van de NVWA over
de reden van dit overzicht en hoe lunchroomhouders hun zaak zichtbaar kunnen krijgen op de website of de "app.":https://itunes.apple.com/nl/app/id871714406?mt=8
*Openheid*
Het belangrijkste doel van de "Horeca Inspectiekaart":http://www.inspectieresultaten.vwa.nl/iframe/inspectieresultaten.html is volgens Vincken de belofte die vanuit het Ministerie van Volksgezondheid is gedaan over het openbaar maken van de inspectieresultaten van de NVWA in de horeca. Het doel is om binnen twee jaar alle horeca in Nederland in beeld te brengen.
*Onderzoeksveld*
De NVWA maakt een onderscheid tussen particuliere lunchrooms en ketens. De particuliere lunchrooms verschijnen op de "Horeca Inspectiekaart":http://www.inspectieresultaten.vwa.nl/iframe/inspectieresultaten.html , de lunchrooms die bij ketens zijn aangesloten zijn onderdeel van de zogenaamde "formule-aanpak.":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten/dossier/hygiene-horecaketens/uitleg-formule-aanpak Bij deze aanpak wordt niet elke vestiging van bijvoorbeeld Bagels & Beans of Bakerstreet gecontroleerd, maar is er sprake van een "steekproef":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/toezicht-nvwa-eten-en-drinken/dossier/formuleaanpak-toezicht-filiaalbedrijven-levensmiddelen/regulier-toezicht-bij-oranje-bedrijven. De resultaten van de ketens zijn ook te vinden op de site van de "NVWA.":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten/dossier/hygiene-horecaketens
*Veilig Voedsel Verklaring*
Lunchroomhouders die hun zaak ook graag met een groene beoordeling terug willen zien op de Horeca Inspectiekaart kunnen vrijwillig een zogenaamde "Veilig Voedsel Verklaring":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/toezicht-nvwa-eten-en-drinken/dossier/veilig-voedsel-verklaring invullen. Vincken: "Alle lunchrooms waarvan we een verklaring ontvangen, krijgen snel een inspectie. Uiteraard is het niet zo dat lunchrooms die geen verklaring opsturen, niet gecontroleerd worden. Onze reguliere inspectie gaat altijd door, maar ondernemers die een Veilig Voedsel Verklaring opsturen, krijgen snel een inspectie. Als de resultaten van hun inspectie bekend zijn, komen ze vanzelf op de Horeca Inspectiekaart. Op dit moment hebben ondernemers ongeveer 200 verklaringen ingevuld. Overigens roep ik alle lunchroomeigenaren op om contact met ons op te nemen als ze advies hebben over hoe de website en de app verbeterd kunnen worden."
"Ga naar de Veilig Voedsel Verklaring":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/toezicht-nvwa-eten-en-drinken/dossier/veilig-voedsel-verklaring
"Lees meer over de Horeca Inspectiekaart":http://www.hospitality-management.nl/?q=horeca+inspectiekaart&x=zoeken
~Christel Tuin~
Ontbreekt je zaak op de Horeca Inspectiekaart? Vul de verklaring in!
11 juli 2014