Tientallen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren op 29 en 30 april inspecties uit op voedselbereiding tijdens oranjemarkten. Vorig jaar
bleek dat 50 procent van de straatverkopers hun producten niet op orde had.
*Schoon keukengerei*
De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of etenswaren op de juiste temperatuur worden bewaard. Ook controleren ze of het keukengerei schoon is. Vooral de locaties waar het bereiden van voedsel niet onder leiding staat van professionele bereiders, zoals straatverkopers op de Koninginnedagmarkten en evenementen, kunnen een inspectie verwachten.
*Boetes in 2012*
In 2012 werden er 62 waarschuwingen gegeven aan verkopers van etenswaren. Deze verkopers moesten onder toezicht van de inspecteurs de producten in de koeling leggen of verder verhitten. Voor 23 ernstige overtredingen zijn boetes uitgedeeld tussen 525 en 1050 euro. Deze straatverkopers moesten hun ongekoelde eten weeggooien. In elf gevallen gingen inspecteurs over tot het onverkoopbaar maken van de producten door er een blauwe kleurstof overheen te spuiten.
Op de website van de "NVWA":http://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-eten-en-drinken/dossier/vrijmarkten-en-evenementen kunt u zien waar een straatverkoper van voedsel op moet letten.
~Myrtille Vromans~
NVWA controleert op 29 en 30 april
26 april 2013