Merijn Gijsbers (30), baristatrainer bij Het Koffiegenootschap en Alpro, wint overtuigend het Nederlands Barista Kampioenschap in Amsterdam. De organisatie van dit jaarlijkse kampioenschap is Specialty Coffee Association Netherlands, Gijsbers vertegenwoordigt Nederland tijdens het wereldkampioenschap in Seoul in november 2017. Tweede werd Dagmar Geerlings, de derde plaats was voor Sybilla Jimmink.
De zes beste barista’s van Nederland streden zaterdag om de felbegeerde titel tijdens de finale van het Nederlands Barista Kampioenschap op The Amsterdam Coffee Festival. Onder toeziend oog van de jury en duizenden bezoekers serveerden ze hun beste espresso, melkkoffie en eigen koffierecept.
Maanden trainen voor de perfecte koffie
De finalisten trainen maanden met hun team voor de presentatie, de 15 minuten op het podium zijn minutieus uitgedacht en getraind. De ontlading is dan ook groot. Gijsbers: “Ik kan het nog niet helemaal geloven, het is geweldig, we hebben zo hard gewerkt!”
Complete beleving in 15 minuten
Gijsbers werkte samen met Esther Maasdam en Ben Morrow van Manhattan Roasters aan de presentatie. De zoetheid van de Geisha koffie uit Panama werd de basis van een verhaal over suikers in koffie en ook melk. De jury was onder de indruk van het gemak waarmee Gijsbers een complex verhaal overbrengt.
Juryvoorzitter Nora Smahelova: “Merijn heeft de gave om je mee te nemen in een verhaal, hij stelt de juryleden op hun gemak en geeft ze een complete beleving.”