Een salade zit boordevol met vitamines, maar alleen als je de juiste dressing gebruikt, haal je het optimale eruit. Dit geldt ook voor de voedingsstoffen.
*Vetoplosbare carotenoïden*
Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van onderzoekers van de Purdue University. Tijdens het experiment aten 29 proefpersonen salades met een boterdressing (verzadigde vetten), koolzaadoliedressing (enkelvoudig onverzadigde vetten) of maïsoliedressing (meervoudige onverzadigde vetten). Daarna onderzochten de testers in hoeverre vetoplosbare carotenoïden in het bloed werden opgenomen. Deze worden in verband gebracht met een kleinere kans op verschillende aandoeningen als kanker of hart- en vaatziekten.
*Enkelvoudige onverzadigde vetten*
Een dressing met enkelvoudige onverzadigde vetten zoals koolzaadolie of olijfolie is volgens de onderzoekers de beste keuze om de meeste voedingsstoffen en vitamines uit de salade te halen.
~Myrtille Vromans~
Juiste dressing voor salades
20 juni 2012