Horecaondernemers staan voor de uitdaging om de juiste keuzes te maken in hun investeringen. In de reeks ‘Investeren in…’ helpen we je de juiste beslissingen te nemen bij de aanschaf van horecaessentials. Dit keer: glaswerk: hoe zorg je ervoor dat de investering verantwoord is?
Als ondernemer is het kiezen van het juiste glaswerk essentieel voor de uitstraling van je zaak, de tevredenheid van je klanten en zelfs het besparen van kosten op de lange termijn. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aankoop van glas? We bespreken de drie belangrijkste aspecten: functionaliteit, prijs en duurzaamheid. Neem de tijd om verschillende opties te overwegen en kies het glaswerk dat het beste past bij jouw specifieke behoeften en budget.
Functionaliteit
Een van de belangrijkste onderdelen van een aankoop is de functionaliteit. Hieronder valt bijvoorbeeld de vorm en de inhoud van het glas, maar ook het soort glas. Bijna iedere drank vereist een ander glas. Wijn, bier, cocktails en frisdrank, maar ook koffie of thee.
Houd in de gaten dat niet alleen de vorm, maar ook het ontwerp van een glas een belangrijk element is in jouw onderneming. Het ontwerp van een glas moet aansluiten bij de stijl van jouw onderneming. Daarnaast kan de vorm van het glas de smaakbeleving beïnvloeden, zoals bij wijnglazen die aroma’s concentreren.
Zorg ervoor dat de glazen de juiste formaten hebben, zoals de standaardmaten voor bier en wijn. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om glazen aan te schaffen met een maatlijn, zodat je personeel makkelijker de inhoud kan afmeten. Op den duur leidt dit tot minder verspilling of te volle glazen, waardoor je meer glazen kunt schenken uit één fles.
Daarnaast is het handig om te denken aan het onderhoud van je glas. Kies glaswerk dat eenvoudig te reinigen is en bestand is tegen de vaatwasser. Een alternatief is de aanschaf van een glazenspoelmachine.
Kosten
Bij de aanschaf van glaswerk is het altijd raadzaam om tijd te investeren in het vergelijken van diverse leveranciers. Vergelijk de prijzen tussen verschillende leveranciers, en bepaal of de kwaliteit van duurdere glazen wel echt beter is. Hier kun je je goed over inlezen.
Daarnaast kan het bedrukken van je glazen functioneel zijn voor het uiterlijk van jouw onderneming. Branding draagt bij aan de naamsbekendheid van jouw onderneming.
Informeer direct naar de garantie- en betalingsmogelijkheden bij de leverancier. Het is altijd verstandig om hiervan op de hoogte te zijn, niet alleen tijdens het gebruik van de glazen, maar ook bij de levering. Je hebt immers geen zin in dozen vol scherven bij de bezorging.
Overweeg glazen die voor meerdere soorten dranken kunnen worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde glazen voor alle frisdranken en sappen om het aantal verschillende soorten glaswerk te verminderen. Dit is niet alleen ruimtebesparend, maar bespaart op lange termijn ook kosten. Hoe minder verschillende soorten, des te hoger de bulk aantallen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid van je glaswerk is cruciaal voor jouw horecagelegenheid om de kosten laag te houden en de meest milieuvriendelijke keuzes te maken. Enkele aspecten om op te letten bij het kiezen van duurzaam glaswerk zijn materiaalkeuze en breukbestendigheid.
Kies voor gehard- of kristalglas dat bestand is tegen schokken en minder snel breekt bij een val of warmteverschil. Gehard glas is sterker en breekt minder snel. Bij een breuk valt het in kleine, minder scherpe stukken uiteen wat de veiligheid van je gasten en personeel verhoogt. Daarnaast kun je overwegen om glaswerk gemaakt van gerecycled materiaal aan te schaffen om de impact op het milieu te verminderen.
Bij iedere nieuwe aanschaf komt de leverancier opnieuw glazen brengen bij jouw onderneming, dit zorgt voor een vergroot ecologische voetafdruk voor de fabrikant en jouw onderneming. Kies voor glaswerk van fabrikanten die duurzame productieprocessen gebruikten en een lage ecologische voetafdruk hebben.
Om extra aan het milieu te denken raden we aan een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel te gebruiken. Veel reinigingsmiddelen bevatten chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu en, in de ergste gevallen, het personeel. Wanneer je gebruik maakt van biologisch afbreekbare middelen maak je het afwasproces zo duurzaam mogelijk en beperk je de impact op werkomstandigheden en milieu.