Vorige maand werd in Burgers Zoo het congres Good Food gehouden. Doel was om bedrijven die zich bezighouden met gastvrijheid en recreatie bewust te laten stilstaan bij de foodbeleving die de ondernemers aan de gasten bieden. ÂGood Food sloeg daarbij op gezond, eerlijk en lekker eten en drinken. In het programma was er dan ook een centrale rol voor de huidige gezondheidstrends en maatschappelijke ontwikkelingen. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.2)
Trendanalist Christine Boland vertelde over positieve en negatieve trends die hun weerslag hebben op maatschappij, mensen en gastvrijheidsbedrijven. Er zijn een aantal crisissen gaande, zeker niet alleen Âdie eneÂ: brandstoffencrisis, milieucrisis en een voedsel- en voedingscrisis. Plus de keuzeproblematiek en overvolle agendaÂs van uw gasten. Het schijnt dat consumenten bij meer dan acht keuzes geen rationeel onderscheid meer kunnen maken. Hoeveel broodjes staan er bij u op de kaart: meer dan acht? Dan maakt u het uw gasten onnodig moeilijk. Ook het leven in een 24-uurs maatschappij heeft een negatieve weerslag op het welzijn en de gezondheid van mensen. Onder de aanhoudende consumententrend ÂVereenvoudiging schaarde Boland dan ook terecht de ontwikkeling dat men zoekt naar rust en stilte, naar purisme: helder en eerlijk, en het liefste Âsuper normaalÂ.
Niet gezien op het congres, maar wel ervaren tijdens de presentatiedag van eindstudenten Food Design aan de HAS Hogeschool Den Bosch: RachelÂs Tosti Huis. Theatermaakster Rachel Zweije creëerde in een kas een omgeving waarin de tijd even stilstond. De bezoekers werden zich in stilte bewust van al hun zintuigen. Vogels kwetteren op de achtergrond, mensen zaten met pantoffeltjes aan zeeblauwe tafels. Men krijgt geruststellende woordjes ingefluisterd en wordt verwarmd door liefelijke blikken van tostidametjes. Daarbij wordt een tosti (keuze uit vier soorten) via een uitvoerig ritueel opgediend, alsof het een dierbaar bezit is.
ÂOp deze tostiÂs zitten geen hoge margesÂ, dacht menigeen in het begin een beetje lacherig. Na afloop van de seance had iedereen wel de meest verrukkelijke tosti gegeten uit zijn hele leven. Eindelijk werd eten, al was het maar vijfentwintig minuutjes, weer heel instinctief ervaren. Deze tosti was onbetaalbaar.
Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom
Instinctief
22 april 2009