De Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti heeft de afgelopen week een nieuwe wijze van ijsbereiding getest. De eigenaar van Roberto Gelato draaide zonder ijsmachine een aarbeiensorbet in de sneeuw. De sorbet werd
in de buitenlucht gemaakt, in de besneeuwde Italiaanse Dolomieten.
*Roeren bij -20*
Vooraf had Roberto zijn compositie binnen klaargemaakt. Buiten werd een pannetje in de sneeuw gezet en na een kleine twintig minuten roeren met een garde had de ijsmaker, bij een temperatuur van min twintig, zijn sorbetijs gereed.
Toen Coletti vernam dat het in de Dolomieten zo koud zou worden als de werktemperatuur van een ijsmachine sprong hij in de auto en reed naar Italië.
*Stugger maar niet minder lekker*
Het resultaat van het ijs dat zonder ijsmachine is gemaakt is een wat harder en stugger ijs, wat niet ten koste gaat van de smaak.
Coletti bedacht al vaker bijzondere ijsjes, zoals een broodje ijs (zie foto).
~Frank Lindner~
IJsmaker Roberto draait sorbet in de sneeuw
8 februari 2012