Het geheim van een goede tosti

Auteur: Roy Spijker
13 maart 2017
Het geheim van een goede tosti

Ineens stond het groot in de krant: ‘De tosti is de nieuwe hamburger’. De gegrilde sandwich was natuurlijk al een klassieker op veel menukaarten, maar er is iets aan de hand. Het afgelopen jaar schoten de tosti-restaurants als paddenstoelen uit de grond. Wat maakt de tosti zo populair?

DOWNLOAD HIER GRATIS DE MAARTEDITIE VAN LUNCHROOM!

Om een goede tosti te bereiden, hoef je geen keukenprins te zijn. Iedereen kan twee plakken brood beleggen met ham en kaas en deze tussen de grill leggen. Volgens Alex van der Laan van Krok Madam in Eindhoven is dit een van de redenen dat de tosti zo populair is. "De tosti is een tijdloze sandwich die door iedereen kan worden gemaakt. Het heeft iets nostalgisch en past bij Nederland. Daarnaast is het niet duur."

Op die manier is ook George Jano samen met zijn neef de tostizaak Toasty in Amsterdam begonnen. "Mijn neef was thuis altijd aan het experimenteren met diverse soorten beleg voor tosti’s. Hij kwam met de meest bijzondere combinaties aanzetten, zoals een tosti met bacon, ei en spinazie. Vreemd, maar wel erg lekker! Op een dag vonden we dat iedereen de tosti’s van mijn neef moest eten en zijn we Toasty begonnen."

Uniek aanbod
Het succes van de tostizaken zit hem in het unieke aanbod. Hier vind je geen tosti van wit casinobrood met daartussen een plak ham en kaas. Bij Krok Madam is bijvoorbeeld 'The Naugthy One' te bestellen; een tosti met bacon, gerijpte weidekaas, gruyère, bosui, rode ui en prei. Toasty heeft onder andere 'Freeky Peer' op de kaart staan, met geitenkaas, honing, tijm en peer. 

"Als lunchroom moet je er natuurlijk voor zorgen dat je iets bijzonders te bieden hebt”, zegt Alex van der Laan. “Een tosti op wit casinobrood kan iedereen thuis maken, maar een tosti die er mooi uitziet en die niet is voorzien van een alledaags beleg, nodigt uit om te eten. Wij hebben heel lang geëxperimenteerd met diverse soorten beleg en daar is uiteindelijk een uniek assortiment tosti’s uit ontstaan."

George Jano beaamt dit. "Voor de gast is de tosti een maaltijd, dus dat moeten ze terug zien in de tosti’s die ze bestellen. Daarom maken we ze niet van tevoren klaar, maar beleggen we ze ter plekke met verse producten. Ook gebruiken we een dikke snee brood, die we vers snijden. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat het veel beter smaakt."

Brood en kaas
De twee meest essentiële onderdelen van een tosti zijn het brood en de gesmolten kaas. Ook hierin is het mogelijk om onderscheidend te zijn. Zo wordt er in veel tostizaken gebruik gemaakt van desembrood. Desem is mengsel van water en meel, dat na een periode van rust vanzelf gaat gisten. Desembrood heeft daardoor een unieke smaak en een bite die net even anders is. 

En dan de kaas...Bijna overal wordt jonge of jong belegen kaas aanbevolen, omdat deze makkelijker te smelten is. Oude kaas wordt afgeraden, aangezien het lang duurt tot deze is gesmolten en het een muffe geur geeft. Wel wordt er gevarieerd met diverse soorten kaas als komijnekaas, geitenkaas of mozzarella. Ook leuk; ga eens op zoek bij een lokale kaasboer en kijk wat hij te bieden heeft!

Tips
Tot slot hebben Van der Laan en Jano nog een paar tips voor iedereen die ook luxe tosti’s wil serveren in zijn of haar zaak. "Wat je ziet is dat de consument gezondere keuzes maakt", zegt Alex van der Laan. "Ook een tosti kan gezond zijn. Denk aan vegetarisch beleg of maak gebruik van kazen die weinig vet bevatten. Daarnaast hebben wij ook verse sappen op het menu staan."

George Jano laat weten dat ook de saus belangrijk is. "Je kunt natuurlijk een fles ketchup op tafel zetten, maar wist je dat heel veel andere sauzen ook lekker smaken bij een tosti? Wij hebben huisgemaakte mayonaise, mosterdsaus, wasabi-mayonaise en pesto. Dat geeft de tosti een extra dimensie."

LU2019

Overig nieuws