Veneca, de vereniging van Nederlandse cateraars, heeft in samenwerking met Blauw Research de (gezonde) lunchgewoontes van bezoekers van bedrijfsrestaurants in kaart gebracht. Wat blijkt? Gezond lunchen in
de bedrijfskantine is voor het overgrote deel van zowel vrouwen als mannen de norm.
*Vis versus bruin brood*
Het onderzoek brengt ook verschillen tussen mannen en vrouwen aan het licht waar het gaat om de gerechten en ingrediënten die de basis vormen van een gezonde lunch. Voor mannen zijn bijvoorbeeld gebakken vis en een warme maaltijd gezonde lunchingrediënten. Vrouwen noemen vaker dan mannen bruin brood, salade en hartig beleg.
*Mannen bereid meer uit te geven*
Mannen zijn daarnaast bereid om meer te betalen voor een gezonde lunch. Voor 23 procent van de mannelijke bezoekers van bedrijfsrestaurants is een gezonde lunchprijs van 4 tot 6 euro acceptabel. Voor vrouwen is dit 10 procent.
*Overige uitkomsten uit het onderzoek:*
 45% van de vrouwelijke werknemers maakt een lunchwandeling versus 23% van de mannen.
 Vrouwen nemen meer fruit (30%) en salade (31%) dan mannen (18% en 14%) bij de lunch.
 Meer dan de helft (54%) van de werknemers is tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding in het bedrijfsrestaurant.
 77% van de werknemers luncht regelmatig tot dagelijks in het bedrijfsrestaurant.
 9 op de 10 werknemers is tevreden over de mogelijkheden om een gezonde lunch te bestellen.
 De gezonde lunch Top-5 bestaat uit: bruin brood, fruit, salades, hartig beleg en melk.
 55% van de 400 respondenten wijst het aanbieden van gezonde lunches aan als verantwoordelijkheid van de werkgever.
~Frank Lindner~
Gezond lunchen in kantine is de norm
21 oktober 2011