Focaccia is een Italiaans brood uit de streek rond Genua. Het woord is afgeleid van het Latijnse Âfocus (haard) en verwijst naar de steenoven waarin het gebakken wordt. Typerend voor de smaak is de toevoeging van olijfolie of kruiden. In het assortiment Banquet dÂOr van Vandemoortele bevindt zich sinds kort de Focaccia Artigiana  een smaakvolle focacciaschijf van 400 gram, waarbij ÂArtigiana staat voor ambachtelijk. In zÂn authentieke ronde vorm is de Artigiana voorgesneden en volledig afgebakken, dus direct inzetbaar.
Ingrediënten (1 persoon)
2 FocacciaÂs Artigiana (B622)
5 plakjes geroosterde beenham
olijf-tomaattapenade
honing-mosterdvinaigrette (Risso)
ijsbergsla
200 gram gerookte zalm
gemengde sla
preischeuten
dille
vinaigrette met olijfolie (Risso)
Bereiding
Laat de FocacciaÂs Artigiana 45 minuten ontdooien. Bak ze gedurende 2-4 minuten op 190-200°C. Laat afkoelen en maak de twee helften los.
Bestrijk de onderste helft van de eerste Focaccia Artigiana met de olijf-tomaattapenade en beleg met de ham. Garneer met ijsbergsla en Risso honing-mosterdvinaigrette en plaats er de bovenste helft van de Focaccia Artigiana op. Verdeel in acht gelijke stukken. Plaats de stukken op een mooie presenteerschaal.
Beleg de tweede Focaccia Artigiana met de gerookte zalm en garneer met sla, dille en de preischeuten. Werk af met Risso vinaigrette met olijfolie. Verdeel ook deze Focaccia Artigiana in acht gelijke stukken.
Plaats de focacciaÂs bovenop elkaar; zo krijgt u een speels effect.
Tip
Meer receptideeën? Vraag naar de belegbare broodjesmap met handige receptenfiches en toonbankleaflets of kijk op www.vandemoortele.nl.
Foto en receptuur: Vandemoortele
Focaccia Artigiana clubsandwich
3 oktober 2011