Patissier Remco Dekker (44) is bij Maré Patisserie-Chocolaterie in Ulvenhout geïnaugureerd als SVH Meester-ijsbereider. Hier ondertekende Dekker samen met Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca, en SVH Meesterijsbereider Walter Goemans het officiële diploma.
*Hoogst haalbare diploma*
Dekker is de 24ste SVH Meesterijsbereider van Nederland en is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca. Aad Ouborg, CEO Ouborg Group, reikte de nieuwe SVH Meesterijsbereider de bijbehorende officiële versierselen uit.
*Alles is liefde*
"Bij Maré koop je emotie in zijn meest pure vorm. Hier kun je terecht voor liefde. Liefde voor het vak, liefde voor de klanten, liefde voor eerlijke producten. Niet voor niets luidt het gezegde dat liefde door de maag gaat. Dat gezegde had hier bedacht kunnen zijn. Remco doet geen concessies. Ook als dat zakelijk niet verstandig lijkt. Met de nadruk op ÂlijktÂ, want hij weet precies wat hij doet. Als u wilt weten wat ik daarmee bedoel, moet u hem maar eens vragen of u slagroomtaarten bij hem kunt bestellen. Ik ken het antwoord: Hij gaat nog liever faillietÂ, aldus Aad Ouborg.
*SVH Meesterproef*
Drie dagdelen achtereen werd Dekker als kandidaat SVH Meesterijsbereider op meer dan honderd punten beoordeeld. Dekker legde de SVH Meesterproef succesvol af op 27 september 2010 onder toeziend oog van SVH Meesterijsbereiders Walter Goemans en Joep Biemans en secretaris Carsten Klint (SVH). Volgens Schut presenteerde Dekker tijdens zijn proef bereidingen met pure smaken. Schut: "Visueel een lust voor het oog. Wat op papier omschreven staat, dat proef je. Hij is de rust zelve en net als zijn smaken en creaties in balans. Hij combineert het vakmanschap van ijsbereiding met die van patisserie waardoor een unieke en innovatieve verbreding plaatsvindt voor beide branches. Hij heeft in 2009 de cursus IJs en Patisserie mede ontwikkeld, dat sinds 2010 bij het IJscentrum in Wageningen wordt gegevenÂ.
*Ter promotie van het ijsvak*
Dekker wil met het behalen van de titel het ijsvak sterk gaan promoten door onder andere met andere SVH Meesterijsbereiders nieuwe ideeën en technieken uit te wisselen. ,,Mijn grootste passie is kwaliteit en smaakbeleving. Nu wil ik als SVH Meesterijsbereider mijn kennis overbrengen op de nieuwe generatieÂ, aldus Dekker.
*Indrukwekkend*
Dekkers loopbaan voerde hem langs gerenommeerde bedrijven als Huize van Wely in Noordwijk, Patisserie Wittamer in Brussel als chef van de ijsafdeling, Patisserie Jacques in Mulhouse en als chef patissier in het hoofdstedelijke Amstel Hotel bij SVH Meesterkok Robert Kranenborg, De Swaen van SVH Meesterkok Cas Spijkers in Oisterwijk en bij Pasticceria Le Calandre in Padova (Italië). Om zijn kennis en vaardigheden te vergroten liep hij ook nog stages in Frankrijk bij Valrhona in Tain lÂHermitage, Peltier en Fauchon in Parijs, en Rhyner in Zwitserland. In 1997 was hij medeoprichter en technisch voorzitter van het Nederlands Patisserie Team. Samen met zijn vrouw Marica opende hij in 1999 Patisserie Maré in Breda, dat sinds oktober 2009 in Ulvenhout is gevestigd.
*Op de foto:* Aad Ouborg, Remco Dekker en Bob Schut heffen het glas op het diploma van Dekker.
Foto: Govert Driessen
~Frank Lindner~
Dekker ontvangt titel Meesterijsbereider
28 januari 2011