Mechanische kassaÂs met fysieke druktoetsen en een geldlade die Âping zegt als hij wordt opengeslingerd  waar kom je ze nog tegen? In het geldmuseum waarschijnlijk. De technologische
ontwikkelingen hebben voor een revolutie in de wereld van afrekentechnieken gezorgd. Bij alle omwentelingen staat veiligheid voorop.
*Gedegen kassasysteem*
Techniek is belangrijk in een moderne lunchroom, zeker bij de wat grotere ondernemingen. Heen en weer rennen met handgeschreven bonnetjes kan echt niet meer. Een gedegen kassasysteem is noodzakelijk. Als ondernemer wil je grip op de zaak en het personeel wil lekker en veilig werken. Nieuwe systemen bestaan dikwijls uit één centrale kassa waaromheen uitbreidingen worden aangelegd: een bonnenprinter achter de bar en eentje in de keuken, handhelds en tablets voor het rondlopende personeel. En dat is alleen nog maar de hardware, het tastbare. De softwarekant heeft zich ook sterk ontwikkeld. Zo kan personeel direct zien wat de hardlopers zijn en hoeveel er nog van een bepaald item op voorraad is. Ook zijn onder meer relatiebeheer, bestellingen en spaaracties te integreren.
Dankzij de verregaande automatisering van de kassa krijgen horecaondernemers een beter inzicht in hun cijfers. Zo kan men bijsturen om een beter rendement te behalen.
*Verhoogd risico*
Er speelt méér, zoals veiligheid voor het personeel, het in huis hebben en wegbrengen van contant geld en het doen van mobiele betalingen met mobieltjes dankzij Near Field Communication (NFC). Hoe handig een kassasysteem ook kan zijn, als er contant wordt afgerekend, ontstaat automatisch een verhoogd risico. Lunchroomeigenaren die Âs avonds met een volle portemonnee geld gaan storten bij de bank, dat is niet optimaal. Er zijn systemen die volledig geautomatiseerd en gesloten zijn, die de contantgeldstroom beveiligen, vanaf de kassa tot de bankrekening. In de retailbranche en bij tankstations zie je al steeds vaker een volautomatische geldwisselaar waar geen overvaller toegang tot kan krijgen.
*Mobiele pinautomaten*
Hoe minder contant geld in huis hoe beter, lijkt het devies. In Nederland heeft men het geluk dat er al volop wordt gepind. Bovendien zijn er mobiele pinautomaten in omloop die rekening houden met ÂgastvrijheidÂ. De gast kan tijdens het afrekenen rustig aan de bar of tafel blijven zitten. Ondanks de opkomst van pinnen, wordt bij twee derde van alle betalingen bij zogeheten toonbankbedrijven, waaronder ook de horeca valt, contant afgerekend.
*Contactloos betalen*
Een nieuwe betaalmethode die contant geld moet vervangen, is die van NFC. Met deze techniek kunnen apparaten op een afstand van 4 tot 10 centimeter zonder contact te maken met elkaar communiceren. Een speciale chip in een telefoon of betaalpas maakt het mogelijk om bij een uitleesapparaat te betalen door de telefoon of pas er dicht in de buurt te houden. Een bekend voorbeeld van zoÂn systeem is de OV-chipkaart.
*NFC-chip*
Via NFC betalen heeft de toekomst, vinden de banken in Nederland. Maar de neuzen staan nog niet allemaal dezelfde kant op. Er is nog geen eenduidige standaard voor dit soort betalingen. ABN Amro, Rabobank en ING verstrekken al wel vanaf halverwege dit jaar betaalpassen met een NFC-chip. Ook via smartphones met zoÂn chip kunnen contactloze betalingen worden gedaan. De drie banken zullen daartoe in de zomer een eerste lokale introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. Vervolgens wordt mobiel betalen gefaseerd ingevoerd. Zonder pincode in te toetsen kunnen bedragen tot 25 euro worden betaald. Een rondje voor de zaak kan de stamgast in een kroeg er waarschijnlijk niet mee geven, maar voor lunchrooms is dit maximumbedrag een stuk werkzamer. Wel is het zo dat ondernemers een nieuwe betaalautomaat moeten aanschaffen die overweg kan met deze draadloze technologie.
*Vakblad Lunchroom*
Dit artikel is gepubliceerd in de nieuwste uitgave van uw vakblad Lunchroom. Download gratis het blad en ontdek nog meer ondernemersinformatie. U leest bijvoorbeeld ook hoe het panel over dit onderwerp denkt. "Download het blad gratis hier.":http://www.lunchroom.nl/bladen.html
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
De geldlade is voorbij - en nu?
2 juli 2013