De herfst hangt in de lucht, het is weer tijd voor soep. Met seizoensgroente krijgt hij nog meer smaak. Deze volle courgettesoep heeft een extra bite door de toegevoegde gedroogde tomaat; de slagroom erin zorgt dat hij toch zacht van smaak blijft. Serveer bij de soep stokbrood met aïoli, weer eens iets anders dan kruidenboter.
Ingrediënten (12 personen):
1500 gram courgette
6 kleine aardappelen
3 uien
25 gram boter
3 liter kippenbouillon
12 gedroogde tomaten op olie
zout
(versgemalen) peper
12 eetlepels slagroom
6 eetlepels fijngehakte basilicum
Bereidingswijze:
? Snijd de schoongemaakte courgette in blokjes van ongeveer 2 centimeter, rasp de geschilde en gewassen aardappelen grof en pel en snipper de ui.
? Verhit de boter in een pan, voeg courgette, aardappel en ui toe en bak ze zachtjes gedurende 5 minuten.
? Schenk de bouillon bij de groenten en laat de soep 15 minuten koken op een laag pitje.
? Breng de soep op smaak met zout en peper en pureer hem verder in de blender. Snipper de uitgelekte tomaten heel fijn.
Serveren:
? Roer per portie een lepel slagroom door de soep en verdeel de gedroogde tomaat en basilicum erover.
? Schep de soep in borden of kommen, roer er per portie 1 eetlepel slagroom door en verdeel de gedroogde tomaat en basilicum erover.
Courgettesoep
18 augustus 2005