Broodjestest Consumentenbond wringt

9 augustus 2013
Broodjestest Consumentenbond wringt

De Consumentenbond onderzocht onlangs 'broodjes gezond' in de Nederlandse fastservicebranche en concludeert dat de meeste broodjes ongezonder zijn dan hun benaming. Helaas testte de bond te
weinig broodjesadressen om geldige uitspraken over de hele branche of over alle broodjes gezond te doen. Dat doet de vereniging voor consumenten helaas wel.

*Te grote uitspraken*
De Consumentenbond kopt "op haar website":http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/broodje-gezond-vaak-ongezonde-keuze/ 'Broodje gezond vaak ongezonde keuze' en men doet branchebrede uitspraken in het artikel 'Inspraak in de broodjeszaak' dat in de Gezondgids van augustus 2013 staat. "De vondst van de darmbacterie [in een van de broodjes, red.] laat weer eens zien dat hygiëne in de horeca een gevoelig punt is." De vondst van de E. coli bacterie is uiteraard zeer te betreuren, maar het werd bij welgeteld één adres geconstateerd.

*Verantwoording*
Er werden bij bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars 40 broodjes gezond onderzocht op samenstelling, zout en bacteriën. Van deze branches zijn er in totaal 9.560 bedrijven actief in Nederland (cijfers bedrijfschap Horeca & Catering en Productschap Akkerbouw). Als men een valide uitspraak zou willen doen over, dan hadden er bij een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent en een foutmarge van 5 procent (hele gebruikelijke waarden in de onderzoekswereld) minstens 370 broodjes moeten zijn getest. Om de Consumentenbond tegemoet te komen versoepelen we de waardes en zetten 'betrouwbaarheid' en 'foutmarge' op 90 en 10 procent. Ook dan halen de 40 adressen van de Consumentenbond de drempelwaarde niet, want dan zouden het minstens 68 broodjes bij evenzoveel adressen moeten zijn.

*Eén keer gehaald*
Zijn de adressen meerdere keren bezocht, is de steekproef van 40 broodjes keer op keer herhaald? Telefonische navraag bij de Consumentenbond leert dat dit niet het geval is. De adressen zijn slechts eenmaal bezocht. Wel zijn per adres 'een paar' broodjes gezond gekocht om deze te testen. Verdere toelichting op de onderzoeksmethodiek geeft de Consumentenbond bij telefonische navraag niet vrij.

*Ander moment, andere uitslag*
De testuitslagen per broodje, die zullen ongetwijfeld kloppen. Maar wanneer er voor 40 andere adressen zou zijn gekozen, of voor dezelfde 40 adressen maar op een ander tijdstip bezocht, dan zouden de uitslagen van de test heel anders zijn. In de test scoorden 16 adressen een onvoldoende. 24 adressen kregen een 5,5 of hoger, dat is 60 procent. Dus draai maar om... Broodje gezond vaak een ongezonde keuze? Broodje gezond vaak gewoon prima te eten!

"~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur vakblad Lunchroom~

Overig nieuws