(Be)zoeken

19 juni 2009
(Be)zoeken

Wat is dat soms toch lekker, even een weekje vakantie. Klein huisje in ‘the middle of nowhere’ huren met veel minder (keuken)comfort dan thuis. Voor mij persoonlijk staat zo’n vakantiehuisje het liefst in Frankrijk. Een beetje wandelen, wat lezen, een kerkje of kasteel bezoeken, en hannesen in de keuken met mooie regionale producten. (voorwoord Frank Lindner, Lunchroom 2009, nr.3)

Behalve vakantie vieren in en om het huisje ga ik natuurlijk goed kijken wat er deze keer op culinair en broodgebied te vinden is. Nu al zie ik uit naar verse baguettes, knisperend verse croissants, en overheerlijke tarte tatins.

Wat ik ook zo mooi aan Frankrijk vind, is de aandacht voor de lunch als belangrijk eetmoment. Tussen twaalf en twee lijkt het hele land welhaast tot stilstand te komen. Iedere zichzelf respecterende Fransoos begeeft zich dan ‘en masse’ naar de restaurants en lunchgelegenheden die het land te bieden heeft. Dag in, dag uit. Met vrienden of collega’s, samen of alleen. Men neemt een ‘plat du jour’ of een ‘menu du jour’, plus een karafje water en een karafje wijn. In de kleinere dorpjes kost dit alles voor twee personen vaak niet meer dan 25 euro.

Iemand die deze interesse met mij deelt, is wijnmaker Ilja Gort. In zijn nieuwsbrief Slurp! verhaalt hij iedere editie waar het goed lunchen is in Frankrijk en hoe men de beste lunchgelegenheden kan vinden. Mocht u deze zomer nog afreizen naar ‘la douce France’, hou dan de volgende tips van Gort in het achterhoofd. De betere etablissementen zijn volgens Gort te vinden door de auto’s op de parkeerplaats een bestuderende blik te gunnen. Wanneer er vrachtwagens staan, mag u daar gerust naast gaan staan. Men kan hier naar alle waarschijnlijkheid goed eten met behoud van het vakantiegeld. Let extra op wanneer er wagens staan van EDF (blauwe wagentjes, witte letters). Werknemers van de elektriciteitsmaatschappij leven langs, op en in de weg. Goede lunchadressen zijn voor hen zeer belangrijk, volgens de wijnmaker zijn ze zelfs een eerste levensbehoefte.

Was lunchen nu ook maar zo belangrijk voor de Nederlander.

Frank Lindner
Hoofdredacteur Lunchroom

Overig nieuws