Vandaag is de tweede vestiging van Instock aan het Buitenhof in Den Haag geopend. In het restaurant worden gerechten geserveerd die het resultaat zijn van onder meer onverkochte producten van Albert Heijn. Het gaat hierbij om producten als groente en fruit met een schoonheidsfoutje of vlees en vis waar een overschot van is.
Instock begon in Amsterdam en komt uit de koker van vier hoofdkantoor-medewerkers van Albert Heijn. Het restaurant bereidt maaltijden met producten die anders zouden worden weggegooid. Albert Heijn is de voornaamste leverancier van Instock.
Chefkok Michael van Emmerloot runt de Haagse keuken, met ondersteuning van head chef Lucas Jeffries. Het menu zal dagelijks sterk wisselen, gezien de chefs afhankelijk zijn van ‘de oogst van de dag’. Bruine banaan wordt bijvoorbeeld bananenijs en een vierkante spruit ineens kimchi voor bij een burger.
Boek
Instock bestaat inmiddels twee jaar en heeft naast twee restaurants een toko en foodtruck. Naar eigen zeggen is ondertussen zo’n 150.000 kilo eten van de afvalbak gered. Onlangs werd een boek uitgebracht: Instock Cooking. Het boek beschrijft conserveringstechnieken zoals inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen en invriezen.