Met de presentatie van ‘Lunch-tv’ en het zondagochtendprogramma ‘Wegwezen’ keerde Mireille Bekooij terug bij de TROS, de omroep waarvan zij jarenlang - tot 1994 - deel uitmaakte. Ooit startte zij bij deze omroep als radio-omroepster. Vanaf begin zeventiger jaren presenteerde zij radioprogramma’s (Ontbijtsoos, de Tien Om Kindershow, het jeugdsportprogramma Sport na Sport en TROS Aktua Radio). Op radio en TV volgde, vanaf 1979, de presentatie - samen met Wim Bosboom - van het consumentenprogramma Kieskeurig. Uit deze samenwerking kwam het programma Bosboom & Bekooij voort, en hieruit de Tros Nieuwsshow. Rond 1990 ging Mireille ook voor TROS Aktua TV werken, gevolgd door ‘2Vandaag’ van TROS en EO. Mireille was ook werkzaam voor de AVRO (Minjon) en RTL4 (Koffietijd).
1. Wat vindt u van de Nederlandse horeca?
Over het algemeen goed. Als een zaak mij op de een of andere manier niet bevalt, bijvoorbeeld omdat het bedienend personeel onaardig of ongeïnteresseerd is, kom ik er gewoon nooit meer.
2. Wat is het leukste horeca-etablissement dat u bezocht heeft?
Er zijn tegenwoordig zoveel leuke restaurants en eetcafés dat het ondoenlijk is er maar één te noemen. Ik zou veel andere zaken te kort doen.
3. Wat is uw meest vervelende ervaring, opgedaan als gast?
Een bruine boterham met één kroket willen bestellen, en dan te horen krijgen dat dat niet kan. Wel twee witte boterhammen met twee kroketten. Omdat dat op de kaart staat, en in de computer zit. Slechte service!
4. Waar luncht u het liefst?
In een warm land, aan zee, op een terras, onder een grote parasol.
5. Wat is uw favoriete lunch?
In een lunchroom: een heldere bouillon, daarna carpaccio en een goede espresso toe. Thuis: een heel donkerbruine boterham met roomboter, plakjes tomaat en komkommer. Versgemalen zout en peper, een klein puntje mayonaise, bestrooid met tuinkers. Een versgeperste sinaasappel erbij is altijd heerlijk.
6. Met wie wilt u wel eens aan een broodje knabbelen?
Sla ik over. Dat weet ik niet.
7. Waar let u op in lunchrooms?
Of het er schoon is. Zeker de toiletten, want daaraan kun je vaak zien of ze echt op hygiëne letten, of dat ze het niet zo nauw nemen.
8. Wat mag in geen enkele lunchroom ontbreken?
Naast hygiëne, aardig personeel en een afwisselende kaart. En sfeer natuurlijk.
9. Zijn Nederlanders broodjes-kaas-eters?
Niet meer zoals vroeger, denk ik. De variatie in brood en beleg is tegenwoordig groot.
10. Wat mag dat broodje eigenlijk kosten?
Rond de vier gulden, denk ik.
11. Wat zou volgens u in de horeca veranderd moeten worden?
Met de rampen die recent gebeurd zijn, zal de veiligheid voor de gasten en het personeel prioriteit nummer één moeten zijn.
12. Welke buitenlandse lunchcultuur spreekt u het meest aan, en waarom?
De mediterrane lunchcultuur. Lekker lang lunchen op een terras; gezellige mensen aan tafel; goede gerechten die vers bereid worden. De zon, de zee, een lekker glas wijn; allemaal topingrediënten. Daarmee kan ik mij zeker drie uur heerlijk voelen.
13. Heeft u nog iets toe te voegen?
Ik hoop dat 2001 het jaar van het grote genieten wordt.
LU20JAAR LU20JAAR2001