Aan de rand van het centrum in Groningen bevindt zich een heel bijzondere lunchroom. In deze lunchroom heb je namelijk pluizige tafelgenoten die je maar al te graag gezelschap houden. Kattencafé Op z’n Kop is zeker een bezoekje waard. Hielkje Wester (30) richtte in 2016 het kattencafé op en deze is nog steeds razend populair.
“Het klinkt als een apart concept waar je even goed over na moet denken als je erover leest of hoort. En nee, je hoeft niet je eigen kat mee te nemen”, vertelt Hielkje lachend. Kattencafé Op z’n Kop wordt bewoond door maar liefst zeven asielkatten die hier een ‘forever home’ hebben gevonden. “We zitten aan de rand van het centrum, vanaf de Grote Markt hoef je maar één straat in te lopen om ons restaurantje tegen te komen.”
Van droom naar werkelijkheid
“Het idee ontstond toen ik net 25 jaar was. Ik las er iets over op een website en was meteen geïnteresseerd. Het klonk als een gek concept, maar toen ik me er verder in had verdiept vond ik het een geweldig idee. Het duurde ongeveer een half jaartje voordat de deuren van het kattencafé geopend waren.”
Een heel nieuw concept
“Er is nog geen wet- en regelgeving voor het kattencafé. Wat de Voedsel- en Warenautoriteit wel duidelijk heeft gezegd is dat er geen dieren in de omgeving mochten komen waar we eten opbergen of bereiden.” Het was voor Hielkje meteen duidelijk hoe ze dit ging aanpakken. Ze heeft een aparte ruimte ontworpen waar de keuken in is gezet. Deze ruimte bevat een zware deur die automatisch sluit. Deze deur kunnen katten niet openmaken.
“Voor een kattenopvang gelden er andere regels, maar wij doen niet aan adoptie, dus we hebben geen speciale schrobruimte nodig en hoeven niet aan de kattenopvangregels te voldoen. De katten die wij hebben, wonen bij ons in het kattencafé, ze hebben in een aparte ‘cats only’ ruimte allemaal een eigen bedje en kattenbak ver van het eet- en drinkgedeelte. Natuurlijk letten wij wel extra op de hygiëne en wordt er elke dag grondig schoongemaakt om het kattencafé van poezenharen te ontdoen.”
Schoonmaakplan is vereist
“Vanuit de overheid worden we niet extra gecontroleerd, sterker nog; er zijn nog helemaal geen controles geweest in het kattencafé.” Hielkje is ervan op de hoogte aan welke eisen ze moet voldoen en welk papierwerk er in orde moet zijn. “We moeten bijvoorbeeld een schoonmaakplan hebben. Hier moet je in aantonen hoe je schoonmaakt, wat je schoonmaakt en wanneer je schoonmaakt.” Deze houden Hielkje en haar werknemers keurig elke dag bij.
Voor de ramen van het kattencafé staan twee tafeltjes met vier stoeltjes, “Deze stoeltjes hebben we eigenlijk voor de sier neergezet, zo weten mensen dat hier een eetgelegenheid is, anders loop je er zo voorbij”, vertelt Hielkje met een glimlach. De meeste gasten nemen binnen plaats, dan kunnen ze namelijk ook genieten van de katten en de huiselijke inrichting van het kattencafé. Het personeel laat de gasten binnen via de sluis. Deze ‘sluis’ bestaat uit twee deuren. Eentje die je zelf open kan maken en eentje die het personeel voor je openmaakt. “Deze sluis hebben we gemaakt zodat de katten niet weg kunnen lopen en zodat wij kunnen bepalen hoeveel mensen er naar binnen komen. We hebben ruim 30 zitplaatsen. Deze zijn nooit allemaal bezet, want dat is te druk voor de katten.”
Trending in Groningen
“Op de meeste ‘hotspots in Groningen’ lijstjes is Kattencafé Op z’n Kop wel te vinden”, vertelt Hielkje trots. Er komen veel toeristen op het kattencafé af. En al die toeristen brengen trends met zich mee. Ook Op z’n Kop doet mee aan de ‘vega en vegan trend’. “Bij ons is het mogelijk om veel dingen vegan te bestellen, wij houden overal rekening mee en hebben eventuele vervangers voor in de recepten.” Dit is ook een van de redenen waarom het café nog steeds zo populair is, het gaat mee met de meest populaire (internationale) trends.
Niet alleen onder de toeristen is het kattencafé een place to be, maar ook onder de Groningers zelf is het erg populair. “Wekelijks krijgen wij vacatures binnen, meestal zijn het dames die bij ons willen werken. Het is voor ons dus niet moeilijk om aan personeel te komen. We hebben in totaal 14 personeelsleden. Hiervan zijn er 4 fulltimers en de rest werkt parttime. Vaak zijn het studenten of studenten die een tussenjaar hebben genomen.”
“Horeca in Groningen komt en gaat. Zoals het er nu uitziet neemt het wel in een stijgende lijn toe. We zitten hier inmiddels al drie jaar en ik ben dolblij dat wij nog net zo populair zijn als dat we in het begin waren.”
De cijfers
Wist je dat…
Persoonlijk:
Ik heb een Bachelor studie Hospitality Management gehaald.
Voordat ik Op z’n Kop opende werkte ik in de detacheringsbranche als HR/Communicatiemedewerker.
Ik ben zelf fan van meerdere dingen, namelijk de paprika wrap en de quiche.
Ik ben erg dol op koffie, de karamel latte is mijn favoriet.
Door meer geluk te creëren en anderen daarmee aansteken wordt de wereld een stukje leuker!
Ik heb er meerdere, Bowie en Puck zijn echte knuffelbeesten. O’Malley vind ik ook echt geweldig.
De pins en de linnen tasjes gaan als zoete broodjes de deur uit.
Auteur: Dawy Jipat. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.