Onderzoek toont aan dat vacatureteksten voor functies in de sector horeca & toerisme veruit het slechtst scoren. De teksten krijgen een rapportcijfer 3,6. De teksten in de retailsector behalen hetzelfde lage cijfer.
Organisaties in de horeca- en toerismesector zetten alle zeilen bij om het nijpende tekort aan personeel te verminderen. Het is daarom des te opvallender dat de kwaliteit van de vacaturetekst juist binnen deze sector zo ondermaats is.
Negatief imago
Vacatureteksten dragen al jarenlang een negatief imago met zich mee. Vaak worden de teksten bestempeld als saai, weinig vernieuwend en incompleet. Daarnaast zijn ze doorspekt met clichés en jargon.
“Het doel van dit onderzoek was om te ontdekken of het echt zo slecht is gesteld met de kwaliteit van vacatureteksten, zelfs in deze huidige krappe arbeidsmarkt”, aldus Nicol Tadema, vacaturetekstspecialist bij Scoren met woorden, en Mitch Gielen, directeur van Purple Squirrel Effect. Zij zijn de initiatiefnemers van het onderzoek dat is verricht onder 960 vacatureteksten vanuit 7 sectoren, waaronder de horeca- en toerismesector.
Laagste positie
Met een rapportcijfer van een 3,6 scoort de sector horeca en toerisme de laagste positie, in gezelschap van de retailsector die hetzelfde lage cijfer behaalt. De beste vacatureteksten zijn die van de overheid, hoewel deze ook een onvoldoende scoren met een 5,1.
Hoe kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst ondermaats is, ondanks het actuele personeelstekort in de sector horeca en toerisme? De initatiefnemers vroegen het aan Britt van Capelleveen, verantwoordelijk voor de werving van horecapersoneel voor de Johan Cruijff Arena, namens Constellation. “Als je het mij vraagt, is het besef bij horecaondernemers dat (zeker voor hen) de wereld is veranderd na corona nog niet helemaal ingedaald. Vroeger wilde iedereen in de horeca werken, nu is het hard werken tegen een mager salaris. Hier zit de nieuwe generatie niet meer op te wachten natuurlijk. Daarnaast is horeca ontzettend hectisch waardoor er vaak niet de tijd is om hier goed over na te denken. Natuurlijk kan een goede vacaturetekst bijdragen aan het aantrekken van nieuwe collega’s maar dat vraagt er wel om even op de rem te gaan staan.”
Resultaten
Elke vacaturetekst is beoordeeld op 26 onderdelen zoals de aanwezigheid van informatie over de werksfeer, informatie over de sollicitatieprocedure en een doelgroepgerichte introductie.
Ook is er gekeken naar het taalniveau, net als bij alle sectoren lag dit voor teksten binnen horeca en toerisme te hoog. Een dubbel gemiste kans kijkend naar data waaruit blijkt dat 27 procent van de keukenhulpen en 20 procent van de koks laaggeletterd is.
Bij één op de vier vacatureteksten is de introductietekst niet gericht op de doelgroep. In de meeste gevallen wordt er direct gestart met het stellen van functievereisten. In de andere gevallen bestaan de eerste zinnen uit informatie over de functie-inhoud en het bedrijf.
De gemiddelde tekst voor vacatures in de horeca en toerisme bevat 6,7 clichés. Het cliché ‘flexibel’ is veruit het meest populair bij de vacaturetekstschrijvers, direct gevolgd door ‘creatief’ en ‘op zoek’.
Ook is opvallend dat de sector achterblijft als het gaat om salarisvermelding. In maar 45 procent van de vacatures wordt het salaris concreet vermeld, dit ligt in de 7 onderzochte sectoren hoger: gemiddeld op 62 procent.
Toegevoegde waarde wordt onderschat
Dat vacatureteksten zo slecht scoren is geen verrassing voor Nicol Tadema. Zij traint en adviseert werkgevers en intermediairs om maximaal resultaat te kunnen behalen met goede vacatureteksten. “Het lijkt er sterk op dat de toegevoegde waarde van het meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie zwaar onderschat wordt. Ongelofelijk, omdat ik uit ervaring weet dat een goede vacaturetekst juist ook latent werkzoekenden in beweging brengt. Zelfs in deze arbeidsmarkt en ja, ook binnen de horeca- en toerismesector.”
Tadema vult aan dat het grote voordeel van vacatureteksten is dat een eenvoudige wijziging nog dezelfde dag de beste sollicitant kan opleveren én het werkgeversmerk versterkt. Hoe deze toegevoegde waarde kan worden benut? Tadema geeft aan dat dit makkelijker is dan het wellicht lijkt: “Als het even kan: besteed het schrijven uit aan een tekstprofessional. Heb je hier de middelen niet voor? Schrijf dan een tekst zoals je ook met de doelgroep spreekt. Door te schrijven zoals je spreekt met de doelgroep ontstaat er automatisch een doelgroepgerichte, onderscheidende tekst in duidelijke taal. Dus een tekst zonder clichés, veel te lange zinnen en moeilijk woordgebruik waarin ook de ‘stem’ van de werkgever weerklinkt.”