Hoe onderneem je in een kattencafé?

Auteur: Thijs Jacobs
12 mei 2017
Hoe onderneem je in een kattencafé?

De Haagse Zeeheldenbuurt is enorm in opkomst. In de Piet Heinstraat vind je kattencafé Ditjes & Katjes, waar Eef Krol haar droom werkelijkheid zag worden. Voor iemand die van katten, lekker eten en drinken én mensen houdt, is dit het Walhalla, een nirwana, de hemel, het paradijs...We dompelden ons onder in kattenliefde, zien een uitstekende lunchkaart en ervaren hier gepassioneerd ondernemerschap.

Ondernemen is ook in een kattencafé prioriteit. Er moet immers brood op de plank, hoe leuk de omgeving ook is. Gelukkig ontbreekt het Ditjes & Katjes niet aan positieve aandacht in de media. Met dank aan de katjes.

Eigenaresse Eef is er maar wat blij mee: "We staan deze maand in de Kampioen, het blad van de ANWB, waarin een item is geplaatst over de Piet Heinstraat, en ook de lokale media weten ons goed te vinden. Daarnaast ben ik via Facebook zeer actief, want veel geld voor marketing is er niet."

Vanuit het hele land

Die media-aandacht zorgt voor gasten die vanuit het hele land naar Den Haag afreizen om met een poes op schoot koffie te kunnen drinken. 

"Ze komen inderdaad overal vandaan", vertelt Eef met een grote lach op haar gezicht. "We hebben hier niet zelden mensen uit Friesland over de vloer gehad en er komen hier opvallend vaak gasten uit Alphen op bezoek. Waarom juist uit Alphen? Ja, dat weet ik ook niet, maar aan de reserveringen kan ik vaak goed zien waar mijn gasten vandaan komen. In mijn geval blijken de katten als een magneet te werken op mensen uit het gehele land."

Hygiëne-eisen

De katten zijn een bijkomende zorg, want binnen de horeca moet je aan bepaalde hygiëne-eisen voldoen. Gelukkig heeft Eef daar wat op gevonden: "In Ditjes & Katjes zijn veel vrijwilligers werkzaam. Zij helpen met het verzorgen van de dieren; met het kammen, met het schoonmaken van de kattenbakken en ook met het toedienen van vlooienmiddel. Dat soort dingen. Zij doen niets met de horeca, want dat is mijn domein."

"Voordat ik de zaak ging verbouwen, heb ik al contact gezocht met de NVWA en mijn plannen uit de doeken gedaan. Zij adviseerden mij om de plekken waar voedsel wordt bereid en opgeslagen af te schermen van de katten. Dat heb ik gedaan en zij zijn na opening ook daadwerkelijk langs geweest om de boel te controleren. Het bleek helemaal in orde."

"Voor het keukentje waar ik de koffie klaarmaak zit een schuifraam en de katten kunnen absoluut niet in de opslag en in de keuken komen; dat gedeelte is goed afgesloten. We houden vanzelfsprekend alles extra goed schoon, zeker nu de katjes aan het verharen zijn.”

Geen 'mismatch'

Niet iedere kat kan zomaar 'werken' bij deze lunchroom. Eef: "Nee, we kijken goed naar het karakter van de dieren. We werken goed samen met het Haags Dierencentrum en zij denken mee over de geschikte kat. We moeten immers geen ‘mismatch’ hebben of katten die niet goed met onze gasten om kunnen gaan. De samenstelling van de groep is zeer belangrijk. Daarnaast moet de zaak een paar dagen dicht wanneer er een nieuwe kat wordt geplaatst, zodat het dier aan de nieuwe leefomgeving kan wennen."

Jip is de baas

Binnen de groep katten is er een duidelijke hiërarchie, dat ziet Eef ook: "Jip is echt de baas, maar gelukkig gebeurt dat op natuurlijke wijze. Er wordt weleens gevochten door de katten, maar dat is hooguit eens per maand of zo. Over het algemeen is het hier een harmonieus gebeuren met een kalmerende werking op de gasten. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat het kijken naar huisdieren rustgevend werkt."

"Er zijn meer positieve effecten: de ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd, de sociale contacten tussen mensen onderling worden bevorderd en het houden van katten is goed voor de gezondheid. Niet zonder reden komen hier dan ook vaak ouderen met hun begeleiders op bezoek voor een koffie en lunch. De positieve werking van de aanwezigheid van katten moet niet onderschat worden."

Kinderen moeten rustig blijven

Op de menukaart en bij binnenkomst wordt er aandacht besteed aan de omgangsvormen ten opzichte van de katten. Zeker wanneer er kinderen binnenkomen. 

"De ouders van kleine kinderen attendeer ik altijd even op de regels', vertelt Eef. "Je mag de katten niet zomaar optillen of aan de staart trekken, dat spreekt voor zich. Daarnaast mag je de katten niet wakker maken als ze liggen te slapen, mag je ze geen eten geven en moet je de beestjes rustig benaderen. Dat laatste is, door hun enthousiasme, vooral voor kinderen soms lastig. Gelukkig letten de ouders er meestal heel goed op dat alles gaat zoals het hoort."

"Kinderfeestjes organiseren we hier niet, want dat is toch echt te druk voor de dieren. Regelmatig worden hier wel feestjes en borrels voor volwassenen georganiseerd en er zijn genoeg bedrijven die onze ruimte willen gebruiken voor meetings, juist vanwege de aanwezigheid van de katjes. Voor kinderen is er hier trouwens wel genoeg te doen, want boven is er een kinderspeelhoek en we hebben een kast vol spelletjes, waaronder 'kattenkwartet'."

Personeel en menukaart

Groot is het kattencafé niet, maar wel groot genoeg om personeel in dienst te hebben. "Tijdens de lunch en in weekenden heb ik extra handjes nodig; er werken twee mensen voor mij. De katten zijn voor veel mensen dan wel een reden om hier te komen, maar wanneer je wilt dat je gasten terugkomen, moet de kwaliteit van het eten echt heel goed zijn. En die kwaliteit is bij ons top."

"We werken met verse producten en de menukaart is divers. We gebruiken biologisch brood voor onze sandwiches en tosti’s en daarnaast kun je bij ons ontbijten, een soepje eten en zelfs lekker borrelen."

"Op termijn wil ik graag ook in de avond open, met dat idee loop ik al langer rond. Ik vraag me alleen af of dat wel rendabel is. In deze straat wordt toch voornamelijk overdag gewinkeld… Misschien moet ik het gewoon eens in de twee weken proberen op een koopavond. Je merkt het al; ik ben er nog niet over uit.”

Allergie en expats

De doelgroep lijkt duidelijk. Die bestaat uit kattenliefhebbers? “Voornamelijk wel natuurlijk”, vertelt de horecaonderneemster lachend. “Toch blijft het een uitdaging om zo’n specifiek publiek aan te trekken. Hoe vind je die? Den Haag is gelukkig een internationale stad, en zeker in deze buurt wonen veel expats die van hun huisbaas geen huisdieren mogen houden. Ook zie ik dat er hier gasten komen die geen huisdier in huis hebben vanwege de allergie van hun partner of ouderen die in een verzorgingstehuis zitten. Zij komen dan samen met hun begeleiders."

"Of er soms mensen weglopen die in eerste instantie niet wisten dat dit een kattencafé was? Nee, dat is hooguit één keer gebeurd. Dat was dan iemand met een extreme allergie. Bijna iedereen vindt het simpelweg geweldig en reuze gezellig.”

Flink verbouwen

Voor de verbouwing van het kattencafé was geld nodig. Dit werd ingezameld middels crowdfunding. Moest er veel aan het pand gebeuren? “Ja, echt heel veel”, vertelt Eef. “Hiervoor was het een soort Spaanse snackbar en daarvoor was het een soort kippenzaak. We moesten enorm veel grills en frituurtoestanden uit de zaak slopen."

"We hebben drie en een halve maand verbouwd en nu is het naar wens. Misschien dat we de sluis bij de ingang, die gemaakt is zodat de katten niet naar buiten kunnen, nog eens aan moeten pakken. Verder is alles helemaal naar wens nu.”

Kattencafés in Nederland

Nederland telt inmiddels verschillende kattencafés en er lopen diverse crowdfundingacties voor nieuwe kattencafés in onder  andere Nijmegen en Hilversum. Er blijkt dus voldoende vraag te zijn naar dergelijke horecazaken, misschien kunnen we zelfs wel spreken van een heuse trend. We zetten de leukste kattencafés voor je op een rijtje.

Kattencafé Kopjes, Amsterdam
Dit is het eerste kattencafé in Nederland en is geopend sinds 2015. De gasten betalen hier drie euro entree en eigenaresse Lenny Popelier wist dankzij een crowdfunding-actie voldoende middelen bijeen krijgen om de zaak te openen.

Kattencafé Op z’n Kop, Groningen
Ook in het noorden van Nederland zijn mensen gek op katten. In dit café wonen tien lieve asielkatten. 

Pebbles Kitty Cat Café, Rotterdam
Het eerste kattencafé in Rotterdam. Hier vind je acht katten en moet de gast ook entree betalen (3,50 euro).

Mispoes!, Den Bosch
In 2016 geopend na een succesvolle crowdfundingcampagne. Ook deze zaak is geïnspireerd op de Aziatische kattencafés. Hier kun je ook vintage items kopen.

Poeslief, Groningen
Nog een kattencafé in Groningen. Acht lieve katjes maken het de gast naar hun zin.

KatDeau, Hengelo
Wel een heel bijzonder kattencafé, waar je cadeaus kunt kopen de lieve naaktkatten kunt aaien. Jazeker, in dit café vind je uitsluitend Sphynxkatten (naaktkatten). Hier dus geen kans op een kattenhaar in je glas...

Overig nieuws