De meeste mensen zijn al enigszins gewend aan de 3D-printer. Daar maken we van alles mee, van een eenvoudig enkelschotspistool
en huisjes op de maan tot hele, echte huizen. Het heeft mij toch wel enkele jaren gekost voordat ik begreep dat je niet alleen met inkt kan printen, maar ook met plastic en beton. Je kunt natuurlijk ook met deeg printen. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor de snack- en pastafabrikanten die straks iedere gewenste vorm kunnen maken.
Op de Food Expo in Milaan toont TNO samen met Barilla een 3D-pastaprinter. We hebben natuurlijk al pasta in de meest frivole vormen, maar met de 3D-printer kunnen we pas echt complexe figuren maken. Dit is allemaal nog redelijk te overzien, maar er worden ook veel spannender dingen mee gedaan. Men is momenteel bijvoorbeeld bezig om eten te printen Voor veel ouderen is kauwen erg lastig en zij krijgen daarom meestal gepureerd voedsel. Dit is niet leuk, niet lekker en heeft vaak tot gevolg dat deze mensen te weinig voedsel binnenkrijgen. TNO is momenteel bezig met een Europees project om dit vloeibare voedsel te printen in de vorm van spruitjes, vis, kip of aardappels. De textuur is natuurlijk niet dezelfde als die van echte spruitjes, maar het ziet er wel uit als een echt spruitje.
Nu is eten iets dat weliswaar via de mond gaat, maar in eerste instantie wordt het gezien. Wij vergeten meestal het belang van het uiterlijk van ons voedsel. Dit speelt een belangrijke rol bij het voedsel dat we nog al te vaak in ziekenhuizen krijgen en wat we onze ouderen voorzetten. Men begint daar in te zien dat de waardering voor eten ook te maken heeft met de manier waarop het wordt opgediend en met de mate waarin we zelf kunnen kiezen wat we zouden willen eten. Een kommetje met dunne puree ziet er heel anders uit dan een kommetje met spruitjes.
Uit het onderzoek van TNO blijkt dan ook dat men meer geprinte spruitjes eet dan dunne spruitjespuree. Het oog wil duidelijk ook wat. De aantrekkelijke presentatie op het bord komt de eetlust van ouderen ten goede. Ik vrees echter dat het toch nog wel een groot aantal jaren zal duren voordat iemand met een 3D-geprint broodje meedoet aan de wedstrijd voor het lekkerste broodje van 2025. De medische toepassingen van deze technologie zijn echter wel zeer veelbelovend. Wanneer op deze manier kan worden gezorgd dat ouderen met kauwproblemen weer schik krijgen in eten, is er al heel veel gewonnen.
~Pieter Punter~
De 3D-printer
23 juni 2015