Lunchrooms serveren brood. Veel brood. Niet verwonderlijk, wanneer je ook in je eigen zaak ziet dat de focus ligt op ontbijt en lunch. Wanneer je op dergelijke schaal afhankelijk bent van een product, dan is het wel raadzaam om na te gaan of je wel het best mogelijke product in huis haalt en wat de laatste ontwikkelingen zijn. De positieve invloeden van broodconsumptie op de gezondheid zijn eveneens een goed verkoopargument.
DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN LUNCHROOM
Afbakbrood wordt door de meeste lunchroomeigenaren geroemd vanwege het gemak van de bereiding en de versbeleving bij de gast. Vergeet ook niet de geurbeleving, die het afbakken van brood als leuke bijkomstigheid met zich meebrengt. Wist je dat er restaurants zijn die geurmachines inzetten om op bepaalde momenten van de dag verschillende geuren de ruimte in te sturen? Overdag de geur van versgemalen koffie, ‘oma’s appeltaart’ of versgebakken brood, terwijl tijdens het diner andere geuren, zoals citrusgeuren, worden verspreid. Afbakken werkt dus niet alleen goed op het vlak van smaakbeleving, maar ook op de geurbeleving van de gast, wat uiteindelijk resulteert in een hoger uitgavenpatroon.
Speltbrood gezonder?
Gasten bestellen vaker dan voorheen speltbrood. Voornamelijk vanwege de overtuiging dat speltbrood gezonder zou zijn dan tarwebrood. Dit blijkt niet waar te zijn. Speltbrood en tarwebrood komen immers uit dezelfde familie en bevatten beide ongeveer evenveel vezels. Hiermee is ook de fabel dat speltbrood lichter te verteren zou zijn uit de wereld geholpen. Op wetenschappelijk niveau lijkt nu werkelijk aangetoond dat speltbrood een mode-item is.
Prijs van brood
Eind 2016 voorspelde het economisch bureau van ABN AMRO dat de prijs van brood dit jaar omlaag gaat. Dit komt door de tarwevoorraad die de afgelopen jaren flink is toegenomen. Voor granen, zoals tarwe en mais, worden op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd genoteerd. Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer twintig procent goedkoper geworden. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien. Natuurlijk bestaat een brood uit meer dan alleen tarwe. ABN-econoom Frank Rijkers voorziet daarom dat de prijs van een brood ongeveer vijf procent omlaag kan.
Aanbieders en aanbod
La Lorraine, voorheen Panesco, is een bedrijf dat afgebakken producten en producten die gereed zijn om af te bakken aanbiedt. Betrekkelijk nieuw in het assortiment is het broodgamma dat geen extra suikers en toegevoegde vetten heeft en buitengewoon vezelrijk is. Dit is immers de trend; gezond, eerlijk en vrij van toevoegingen. Ook Vandemoortele speelt in op veranderend consumentengedrag door een breed aanbod aan afbakbrood te leveren. Denk hierbij aan focaccia of ciabatta in verschillende varianten.
Brood blijft nodig
Over brood zijn de laatste jaren verwarrende berichten verschenen: het zou een dikmaker zijn, teveel gluten bevatten en teveel zout. De boodschap was: vervang brood door iets anders. Maar hoewel de eeuwige waarheid ‘teveel is teveel’ natuurlijk ook voor brood opgaat, werd met dit badwater wel heel veel kind weggegooid. Sterker nog: brood is en blijft nodig. Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Medisch Centrum Erasmus waarschuwde eerder dit jaar zelfs nadrukkelijk voor een tekort aan jodium, speciaal voor zwangere vrouwen. Te weinig van dit zout is schadelijk voor de ontwikkeling van een gezonde schildklier. Het Voedingscentrum sloot zich daar bij aan en adviseert voor iedereen het eten van zes sneetjes per dag. “Dit staat gelijk aan veertien glazen melk of acht eieren, maar niemand drinkt of eet natuurlijk zoveel per dag. Brood is de beste manier om het bakkerszout binnen te krijgen dat jodium bevat.”
Lager cholesterolgehalte
Maar brood heeft nog meer positiefs te bieden. Als bron van granen helpt het de cholesterol te verlagen. De vezels zijn goed voor de darmen en voorkomen dat er een bloedsuikerspiegelpiek optreedt met de bekende sufheid na het eten. En de gluten? Daar blijkt het overgrote deel van de bevolking helemaal niet gevoelig voor te zijn. Net als met het zout maken we ons daarover onnodig veel zorgen, zo blijkt uit verklaringen van het Voedingscentrum.
Brood brengt geluk
Gezond of niet, brood blijkt mensen gelukkiger te maken. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat negen op de tien Nederlanders zowel bij het ontbijt als bij de lunch brood als ultieme gelukbrenger zien. Het gaat dan wel om ‘verse broodjes’. Het belang van vers afgebakken brood mag dus niet onderschat worden, zeker niet wanneer je graag gelukkige gasten in je zaak ziet. Zelf brood bakken gaat te ver en is behoorlijk tijdrovend, dat ondervindt ook Ton de Jonge van de Bakkerswinkel in Den Haag: “Als we ook het brood zelf zouden maken, dan moeten we om vijf uur ‘s ochtends al beginnen met bakken.”
Bier van brood
Brood staat na zuivel op de tweede plek als meest verspilde producten. Per jaar wordt er zo’n 380 miljoen kilo brood weggegooid. Instock staat bekend om de missie voedselverspilling op de kaart te zetten. Samen met de lokale Brouwerij Troost is het Instock gelukt om onverkocht brood als ingrediënt voor bier te gebruiken.
Verspilling
Brood is al eeuwenlang niet weg te denken uit ons eetpatroon. De enorme liefde voor dit volksproduct heeft helaas ook zijn keerzijde: de verspilling van 380 miljoen kilo brood per jaar, oftewel meer dan 1 miljoen broden per dag (bron: Toine Timmermans, WUR). Dit belandt nu met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Terwijl het op vele manieren een hoogwaardiger tweede leven kan krijgen. Instock gebruikt onverkocht brood nu al zo’n 3 jaar door het in gerechten te verwerken in hun restaurants. Nu wordt het ook gebruikt voor hun nieuwe speciaalbiertje, Bammetjes Bier.
Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van bierbostel - het voedzame restproduct van bier - weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van de circulaire economie.