De energiecrisis is niet van tijdelijke aard. De energierekening is bij veel horecabedrijven al ruim een halfjaar verdubbeld. Dat vraagt om permanente veranderingen. Maar ook kleine aanpassingen kunnen groot effect hebben op de energierekening. In dit artikel lees je vijf tips.
Hoewel het hoog zomer is en geen radiator aan zal staan, zal het natte en het koude najaar er eerder komen dan je verwacht. Een slimme ondernemer kijkt vooruit. Met de huidige energieprijzen is het verstandig om kritisch naar het energieverbruik te kijken.
1. Inductie
Bijna iedere horecaondernemer die ervoor kiest om zijn keuken te verbouwen, kiest ervoor om van het gas af te stappen. Een inductiekeuken levert op langetermijn veel voordelen op. En niet alleen vanwege het feit dat er geen gas meer wordt gebruikt in de keuken. Koken op inductie heeft meer voordelen. Zo hoeft het afzuigsysteem in een keuken waar op inductie wordt gekookt minder hard te werken dan een keuken waar op gas wordt gekookt. Dit komt omdat inductie geen onnodige warmte afgeeft. Dat levert ook weer voordelen op voor de koks. Het wordt minder heet in een keuken dat op inductieplaten kookt. In een inductieplaat zitten elektrische spoelen die onder een pan een magnetisch veld genereren. Hierdoor gaat er een wervelstorm door de pan die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Verlaat een pan het magnetisch veld, dan schakelt de inductieplaat automatisch uit. Daarbovenop wordt bij het koken op inductie sneller het kookpunt bereikt dan koken op gas, wat ook weer energiebesparend is. Zorg er wel voor dat er in gesloten pannen wordt gekookt. Door de deksel op de pannen te zetten wordt ongeveer 20 procent energie bespaard.
2. Apparatuur
Een volledige nieuwe keuken aanschaffen is een investering die veel ondernemers zich op dit moment niet kunnen permitteren. Kleine investeringen kunnen ook een grote impact hebben. Wie de lampen verandert voor ledlampen kan tot 80 procent besparen, maar ook een bewegingssensor aanschaffen op toiletten en in bijvoorbeeld de kelder kan al honderden euro’s per jaar opleveren. Daarbovenop is het effect direct te zien op de energierekening. Ook andere apparatuur als koelkasten, ovens en vaatwassers zijn tegenwoordig behoorlijk energiezuinig. Daarbij is het wel van belang goed te kijken naar energielabels, aanschafprijs en afschrijving.
3. Onderhoud
Het onderhouden van apparatuur is niet alleen verstandig om te doen vanwege het hygiënische aspect, ook de levensduur wordt daardoor verlengt en het energiegebruik beperkt. Deurrubbers van koelkasten en vriezers moeten tijdig vervangen worden. Een niet goed sluitende koelkast of vriezer moet veel harder werken dan een die goed sluit. Door ijsvorming gaan de koelkasten en vriezers nog minder goed werken en moeten ze nog harder hun best doen om de producten goed gekoeld te houden. Maak de apparaten eens per maand ijsvrij. Daarnaast kan het voordelig zijn dat als de horecazaak veel uren per dag gesloten is, de koelkasten en vriezers af te dekken waardoor ze hun koelte beter vast kunnen houden.
4. Slim koppelen
Vaatwassers zijn grootverbruikers in de professionele keuken. Door vaatwassers aan te sluiten op het warmwatercircuit wordt al gauw vijftien procent bespaard. Sta je op het punt een nieuwe friteuse aan te schaffen? Kijk dan naar een hoogrendementfriteuse. Deze zorgen al snel voor vijftig procent minder gasverbruik. Op een wat frisse zomeravond maakt de horeca graag gebruik van buitenkachels om de gasten op het terras te voorzien van de nodige warmte. Die zijn er zowel op gas als met elektriciteit. Een timer zorgt ervoor dat deze apparaten niet onnodig verbruiken. De zomers in Nederland worden steeds warmer. Airco zorgt voor verkoeling bij gasten. Pak de koelbuizen in met isolatiemateriaal om ervoor de zorgen dat de koele lucht niet uit de buizen ontsnapt en mooi op temperatuur blijft.
5. Mindset
Energie besparen is een mindset. Onnodig de gaspitten opendraaien als de eerste kok begint is vaak niet nodig. Evenals de ovens op volle toeren aanzetten aan het begin van de dag om die vervolgens na sluitingstijd pas weer uit te schakelen. Het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de te leveren gastvrijheid en kwaliteit van producten, maar veel meer apparaten kunnen (een groot deel van de dag) uit. Als horecaondernemer kun je daar invloed op uitoefenen door het te blijven herhalen. Daarin is het van belang om een voortrekkersrol te nemen: ‘lead by example’. De winst zit tussen de oren. Iedereen – dus ook alle medewerkers – zien thuis ook de energierekening hoog oplopen. Thuis wordt er ongetwijfeld veel gelet op energieverbruik. Waarom op de zaak dan niet?
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.