Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het positief dat het kabinet inziet dat er verder versoepeld kan worden. Maar de branchevereniging vraagt zich tegelijk af waarom er wordt vastgehouden aan het coronatoegangsbewijs.
KHN is blij dat het nieuwe kabinet doorgaat met versoepelen. Vanaf volgende week wordt de sluitingstijd waarschijnlijk verruimd en vanaf 25 februari wil het kabinet het overgrote deel van de maatregelen loslaten. Wat voorlopig overblijft in de plannen van het kabinet is het CTB en het idee om 1G in te voeren voor het samen laten komen van grotere, ongeplaceerde groepen. Het kabinet heeft het OMT daarover om advies gevraagd. Volgens KHN is het kabinet daarmee te voorzichtig.
KHN pleit in een persbericht coor de afschaffing van het CTB. "Nu de cijfers laten zien dat het verder versoepelen veilig kan, zonder dat de druk op de zorg toeneemt, roept KHN het kabinet op stap 4 van de KHN routekaart eerder in te laten gaan. Dit betekent dat alle restricties zo snel mogelijk moeten worden losgelaten en daar hoort het afschaffen van het CTB bij. Het heeft op dit moment heel weinig toegevoegde waarde, terwijl het de economie belemmert."
"1G gaat niet werken"
Voor Clubs & Nightlife bedrijven is het niet rendabel om open te gaan met restricties als ‘placeren’ of een vervroegde sluitingstijd, vindt KHN. De brancheverniging ziet dan ook graag dat Clubs & Nightlife bedrijven weer volledig de deuren mogen openen. "Zij vervullen een zeer belangrijke rol voor de doelgroep - jeugd tussen de 18 en 30 jaar - en dragen bij in de behoefte aan sociale contacten, vriendschap, liefde en een gevoel van verbondenheid. Een behoefte die door de coronacrisis juist groter is dan ooit. Bovendien kan de heropening van Clubs & Nightlife bedrijven bijdragen aan het terugdringen van illegale feesten die door de coronamaatregelen zijn toegenomen."
Een aanvullend testbeleid door het invoeren van 1G voor grotere ongeplaceerde groepen gaat volgens KHN niet werken. "Het is onlogisch dat mensen die op stap gaan wel moeten testen voor een clubbezoek, terwijl ze op alle andere plekken zoals thuis, op school en in de collegebanken wel samenkomen zonder restricties. Je treft bovendien een doelgroep waar de testbereidheid laag is, wat betekent dat je daardoor juist illegale feesten nog verder in de hand werkt."
KHN heeft begrip voor Clubs & Nightlife bedrijven die dit weekend de deuren openen tijdens een protestactie. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We begrijpen niet dat er zoveel weerstand is, zeker gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken en het feit dat perspectief voor clubs nog steeds uitblijft. Afgelopen maandag zijn we tijdens een werkbezoek met minister Adriaansens het gesprek aangegaan over het gebrek aan perspectief, de financiële situatie van ondernemers en de noodzaak voor specifieke financiële oplossingen voor Clubs & Nightlife bedrijven. We hopen dan ook dat zij op korte termijn de deuren weer volledig mogen openen.”