Bier en vis combineren in de lunchroom, zo doe je dat

Auteur: David Bakker
Themamaand vis 23 september 2021
Bier en vis combineren in de lunchroom, zo doe je dat

Uit onderzoek van de Nederlandse Brouwers blijkt dat speciaalbier nog altijd stijgt in populariteit. Er lijkt geen einde te komen aan de opmars en het aanbod van verschillende soorten en stijlen bier. De bier-spijscombinatie surft mee op deze ‘biergolf’ en in dit artikel zetten we de mooiste bier en viscombinaties op een rij.

Elegante vissoorten worden nog altijd – en niet altijd terecht – gecombineerd met klassieke witte wijnen. We schreven al eerder over de ideale wijn en viscombinatie, maar voor de horecaondernemer die de gast wil verrassen is bijvoorbeeld een exotische IPA in combinatie met Fish and Chips een nieuwe manier van combineren.

Balans

Het gevaar van de bier en viscombinatie is de dominantie van het bier. Veel soorten (magere) vis hebben een delicate structuur en een ‘zachte’ smaak. Door daar een snoeiharde stout tegenover te zetten verbleekt de smaak van de vis en dat is niet de bedoeling. Balans is het toverwoord in de zoektocht naar ‘pairing’. Denk aan de zuurheid van een geuzebier in combinatie met een kabeljauw met mosterdsaus. Het zure komt terug in het bier en in de mosterd.

Visgerechten laten zich vaak begeleiden door een romige saus. Denk aan dilleroomsaus, kaasroomsaus of mosterdroomsaus. De volle smaak van room laat zich goed begeleiden met de biersoorten goose, session, IPA, blond of witbier. Groot voordeel van bier ten opzichte van wijn is de aanwezigheid van koolzuur in bier. Koolzuur ‘veegt’ de smaakpapillen van de tong schoon en prepareert daarmee de tong voor een nieuwe smaaksensatie.

Rookbier

Naast de delicate witvissoorten is er ook een groot aanbod aan vette vissen; zalm, makreel, haring en onder andere paling. Deze vissoorten zijn ook goed in te zetten op de borrelplank. Vette vissen hebben meer ‘body’ dan magere vis. Daar mag dan ook wel wat stevigs tegenover staan. Rookbier is een biersoort waarbij de mout gerookt wordt. Dit zorgt voor de karakteristieke rooksmaak die ook terug te vinden is in gerookte zalm.

Begin oktober start het bockbierseizoen en traditioneel gezien wordt bockbier geserveerd in combinatie met wild of vlees. Vis doet niet onder voor een stuk hert of rib-eye. Bockbier laat zich kenmerken door de robijnrode kleur en de lichtzoete en stevige smaak waar vaak karameltonen in voorkomen. In combinatie met gebakken mul en typische herfstgroente een voltreffer.

Er wordt in de horeca steeds meer gezocht naar de bier en viscombinaties en dat zal de creativiteit alleen maar ten goede komen. Bier in combinatie met spijs staat nog in de kinderschoenen vergeleken met de wijn-spijscombinaties. Waar al honderden jaren wijn wordt geschonken bij het diner is bier een relatief nieuwe speler op het laken. De mooiste combinaties worden vaak ‘per ongeluk’ gevonden. Probeer!

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws