Elsemiek Platschorre van Café de Pineut op het Museumplein in Ede wilde oorspronkelijk haar terras vandaag openen, maar zag daar vanaf toen bleek dat er wel heel veel reserveringen en reacties binnenkwamen. "De belangstelling was overweldigend; meer dan 500 bevestigde reserveringen, talloze gemiste oproepen en veel berichten op social media... Het deed ons beseffen dat het niet verantwoord zou zijn om het terras daadwerkelijk te openen."
Potentieel onveilige situatie
Zoveel reacties had de café-eigenaresse niet verwacht: "Ede is best een 'braaf plaatsje', waardoor we op minder belangstelling hadden gerekend. We liepen door de vele reacties het gevaar dat we de veiligheid van de mensen niet konden garanderen. Natuurlijk, ons eigen terras hadden we prima kunnen managen, met inachtneming van alle regels, zoals de anderhalve meter afstand, maar wat gebeurt er als er buiten het terras honderden mensen bijeenkomen? Die verantwoordelijkheid kunnen en willen we niet dragen. Het moet natuurlijk niet één groot feest worden, dat is absoluut niet de bedoeling."
Veel halfbakken acties
Er zijn horecaondernemers die het terras buitenzetten, maar niet openstellen. Een soort symbolische actie. daar doet Platschorre niet aan mee. "Nee, dat zet geen zoden aan de dijk. Er zijn al zoveel halfbakken acties vanuit de horeca, zoveel woorden in de media. Iedereen weet nu wel dat we het zwaar hebben, maar dat neemt niet weg dat ik denk dat de horeca veilig open kan. Dat geldt voor veel sectoren trouwens, en ik denk dat het in een restaurant veiliger kan dan in een park op een supermarkt. Dat de natte horeca, zoals wij, nog moeten wachten, dat begrijp ik ergens wel. Maar dat restaurants ook dicht zijn, terwijl ze hebben laten zien dat ze het prima en veilig kunnen organiseren, dat is onbegrijpelijk wat mij betreft. Er wordt gewoon niet meer naar ondernemers geluisterd door de beleidsmakers en dat is frustrerend."
Voor boetes was Elsemiek niet bang. "Nee, dat was niet de reden om het terras niet open te stellen. We kregen bovendien veel reacties van mensen die ons wilden steunen, zoals van advocaten die gratis juridische bijstand wilden verlenen en van mensen die ons financieel wilden steunen als we een boete zouden krijgen. Het voelde gewoon niet goed om een potentieel onveilige situatie te creëren."
Het duurde wel even voordat de gemeente aan de bel trok, ondanks de grote belangstelling in de media. "Ja, dat verbaasde ons wel een beetje", vervolgt de onderneemster. "Uiteindelijk hebben ze ons gevraagd om het niet te doen, maar dat viel te verwachten. Aan het uitgaanspleintje waar we zitten, zijn meer horecaondernemers actief. De meesten hebben een opening van het terras niet overwogen omdat ze een goede band met de gemeente wilden blijven onderhouden, maar dat station waren wij gevoelsmatig al gepasseerd. We worden al acht maanden aan het lijntje gehouden en er gebeurt weinig. Toch heb ik eindelijk het gevoel dat de gemeente nu in gesprek wil gaan met ons om de mogelijkheden te bekijken. Dat was hiervoor niet aan de orde." Laat dat dan de winst zijn van deze actie, die door velen met grote belangstelling werd bekeken.
Blijf op de hoogte
Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.