Lucas Vermeulen: voor iedereen een plekje onder de zon!

Auteur: Lucas Vermeulen
lucasvermeulen Columns 5 december 2024
Lucas Vermeulen: voor iedereen een plekje onder de zon!

In onze lunchroom en voor de bakkerij hebben we al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in ons team. Dit omdat we gingen zoeken hoe we de expertise van Jolanda's opleiding konden gebruiken in ons bedrijf. Jolanda heeft wat toen nog de Sociale Academie heette gevolgd en die kennis en kunde wilden we graag implementeren in ons bedrijf. Maar vooral ook omdat het grote sociale hart van Jolanda sneller gaat kloppen als ze iemand met minder kansen in het leven juist die kansen wél kan bieden. Daarom hebben wij meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en bieden we ook stageplekken aan voor praktijkscholen in de regio.

Met de intensieve begeleiding en haar engelengeduld is het vaak een warm bad waarin ze terechtkomen. In die veilige omgeving laat Jolanda hen groeien in kennis en kunde, in hun eigen tempo en op hun eigen niveau. Het is prachtig om hen te zien stralen.

Door haar contacten hebben we nu ook een intensieve samenwerking met stichting High Five, die dagbesteding aanbiedt met mee-werkers in plaats van cliënten. Mee-werken in de maatschappij is voor mensen die vaak tussen wal en schip vallen ontzettend belangrijk. Zoals hun slogan luidt: MEEDOEN WERKT.

En nu doet High Five voor ons vele, vaak repeterende werkzaamheden die anders door arbeidsintensiviteit te duur worden of door personeelstekorten worden wegbezuinigd. Het geeft ons een win-winsituatie: zo blijven we onderscheidend en betaalbaar.

Zo stempelen ze met een brandstempel het logo van onze horecaklanten op hamburgerbroodjes. Ze knippen logo's uit snoeppapier dat wij weer op de broodjes vastbakken. Ze doen veel inpakwerk: schuivertjes vouwen, pepernoten in zakjes scheppen, koekjes inpakken, champignons snijden, asperges schillen of aardbeien snijden voor de jam. Ook vullen ze poedersuikerzakjes voor de oliebollen, zout- en peperstrooiers en stempelen papieren tasjes met het logo van De Vegan Bakker. Daarnaast vouwen ze gastendoekjes en tafelkleedjes op voor de lunchroom. En dat alles doen ze met een lach op het gezicht!

Die lach wordt nog groter als Jolanda de spullen komt ophalen en voor de mee-werkers allemaal een lekker belegd broodje meebrengt voor de lunch. Dus ook voor de mee-werkers een win-win.

Met kerst stopt Jolanda ook iets extra’s in het kerstpakket van de mee-werkers, en daar wordt Jolanda zelf ook blij van, net als de mee-werkers. Want iedereen verdient een plekje onder de zon.

Fijne feestdagen!

Lucas Vermeulen en zijn vrouw Jolanda runnen met hun bevlogen team Bakkertje Deeg, inclusief de bijbehorende lunchrooms Den Contente Mensch en De Vegan Bakker, gelegen in het vestingstadje Heusden (aan de Maas). In zijn columns deelt hij wat hen bezighoudt en drijft, altijd met zijn lijfspreuk ‘Zonder enthousiasme is zelfs het beste idee gedoemd om te mislukken’ in gedachten.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws