Wat aten de Egyptenaren eigenlijk?

13 mei 2016
Wat aten de Egyptenaren eigenlijk?

Veel onderdelen van het leven in het Oude Egypte kennen we al. De piramides, de farao’s… Niets nieuws onder de zon. Maar wat aten
de Egyptenaren eigenlijk? We zochten het uit. Onder de Oudegyptische keuken verstaat men de gerechten die in het Oude Egypte bereid werden en de manier waarop dat gebeurde. Eten en drinken vormden in de Egyptische oudheid, die van ongeveer 3000 voor Christus tot 300 na Christus liep, naast muziek en dans één van de belangrijkste pijlers van de cultuur.

*Cyllestis*
De meest voorkomende onderdelen uit de keuken waren brood, gemaakt van grof graan dat de naam cyllestis droeg, bier (heqet), groenten als uien, radijs en knoflook, kruiden als dille, koriander en rozemarijn, en zongedroogde, rauwe vis. Vlees werd door de meeste Egyptenaren alleen tijdens festiviteiten gegeten, aangezien dieren voor de meeste mensen te duur en te nuttig waren om op te eten. Rijke mensen konden zich wel vlees veroorloven. Voor hen was vee en gevogelte vaak dagelijkse kost. Wel werd er door koningen en andere rijken veel vlees geschonken aan tempels, waarvan een deel aan de armen werd overgedragen.

*Geen obesitas in Egypte*
Er kan gesteld worden dat het voedsel voor de middenklassen adequaat was, maar niet zeer voedzaam. Bij de voeding voor de rijken was dat anders. Zij aten bijna dagelijks vlees en gevogelte (met name eend) in grote hoeveelheden en dronken wijn. Ook aten ze flinke porties, maar desondanks kwam overgewicht in het Oude Egypte vrijwel niet voor.

*Egyptische delicatessen*
Egyptenaren hielden wel van een feestje, waarbij muziek, dans, eten en drinken de belangrijkste elementen waren. Die feesten greep men dan ook met beide handen aan om delicatessen te bereiden. Het waren voornamelijk de rijke mensen die feestvierden; arme vrouwen hadden de taak het luxueuze voedsel klaar te maken en te serveren. De delicatessen bestonden vaak uit maaltijden met boter en kaas, gevulde vogel en biefstuk, dat op smaak werd gebracht met onder andere knoflook, mosterd, lente-ui, kaneel, honing en vijgen. Bij deze maaltijden werd bier of wijn gedronken.



*Hoe kookten ze?*
Het grootste deel van het voedsel werd op de grond bereid en de keuken was daar dan ook goed op voorbereid. Maaltijden werden gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild, geroosterd of gefrituurd en daarom stond er in elke Egyptische keuken een ronde oven waarvan de bakruimte vrijwel direct op de vloer lag. Met behulp van pannen, spitten en roosters was het mogelijk om in deze oven elke zojuist genoemde bereidingswijze toe te passen. Er was in de meeste keukens ook een drie- of vierpotige tafel aanwezig die werd gebruikt om de vis en het vlees op te snijden. Bestek werd niet gebruikt: de Oude Egyptenaren aten met de toppen van hun vingers. Men waste de handen na het eten in kommen met water. Er zijn de afgelopen decennia diverse resten van Oudegyptische keukens gevonden. De meest recente (2006) vondst was een keuken die in Luxor staat en als restaurant, slagerij en groentewinkel voor werklieden en schoolkinderen diende. Het restaurant stamt uit ongeveer 1200 v.Chr.

~Christel Tuin~

Overig nieuws