Sjoerd Mampaeij wint het NK Lekkerste Broodje 2024

Auteur: redactie
Events Awards 9 januari 2024
Sjoerd Mampaeij wint het NK Lekkerste Broodje 2024 De top drie: Bas Diks (2), Sjoerd Mampaeij (1) en Audrey Biermans (3) (fotografie: Graphicks)

Sjoerd Mampaeij van restaurant Midas in Woerden heeft tijdens de Horecava de 39e editie van het NK Lekkerste Broodje op zijn naam geschreven. Hij wist de jury unaniem te overtuigen met zijn Broodje Beef Teriyaki.

“Ik ben echt mega-blij”, zegt Sjoerd Mampaeij, die voor het eerst meedeed met het NK de Lekkerste. “Ik heb tijdens de wedstrijd zo veel mooie creaties voorbij zien komen, dat ik er geen rekening mee heb gehouden dat ik kon winnen.” De restauranteigenaar ging er ook vandoor met de sponsorprijs van Hanos.

De winnende creatie van het NK Lekkerste Broodje 2024 bestond uit een Italiaanse Pucce Salentino met onder meer biefstukpuntjes, teriyakisaus, een Japanse omelet, shiitake, furikake-kruiden, mizuna sla, sriracha mayonaise en zwarte inkt mayonaise.  

Waanzinnige smaken

“Er is duidelijk veel aandacht besteed aan dit zeer originele broodje, met waanzinnige smaken en ook nog eens mooi gepresenteerd”, aldus de jury. “Vooral het vlees, dat op houtkool was gerookt, kwam er heel goed uit. De sauzen, met zure en ziltige componenten, brachten het geheel perfect in balans. Ook de Japanse omelet was een mooie toevoeging.” 

Eigen bijen

Bas Diks van Diks Authentiek Culinair werd tweede. Zijn broodje, genaamd 'Bij', bestond uit een briochebol met onder andere hangop, pure chocolade, pure hazelnootpasta, honing-gel, gemarineerde karmozijnpeer en gedroogde weidebloemen. Hij gebruikte daarbij honing van zijn eigen bijen. "Als enige zoete inzending heeft dit broodje ons verrast, omdat het gedurfd en origineel was én er zeer mooi uitzag", zo oordeelde de jury.

Black bun

Het brons was voor Audrey Biermans van Vitam Catering. Haar creatie ‘Be-Mine’ was een black bun (gekleurd met houtskool) met onder andere dry aged Double Dutch Ribeye, bierboter gemaakt van kriekbier, rozenbotteljam, gerookte amandelen en een salade van rode kool. De jury was zeer te spreken over de smaakcombinaties en de presentatie.  

Top 3

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2024:

1: Sjoerd Mampaeij, restaurant Midas in Woerden
2: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair in Harreveld
3: Audrey Biermans, Vitam Catering in Rosmalen

Jury NK Lekkerste Broodje 2024

De jury van het NK Lekkerste Broodje 2024 bestond uit Jan Bas van Aalderen (mede-eigenaar Museum café Het Pomphuis in Groningen en landelijk bestuurslid KHN), Robin Bruggeman (redacteur van De RestaurantKrant) en Pepijn van Linden (opleider bij WTOL Academy).

Geproefd en beoordeeld

Aan het NK Lekkerste Broodje 2024 deden zestien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, die door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting de Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Hanos en Carl Siegert.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws