Vleesconsumptie onderzocht: verschuiving naar plantaardige alternatieven

Auteur: Redactie
9 november 2021
Vleesconsumptie onderzocht: verschuiving naar plantaardige alternatieven

Een Europees onderzoek door ProVeg International in samenwerking met Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent als onderdeel van het Smart Protein-project, laat over het hele continent een significante verschuiving zien naar plantaardig eten. Nederlanders blijken voorop te lopen als het gaat om hun interesse in vlees minderen en plantaardig eten.

De hoofdconclusies van het rapport

Bijna de helft van de Europese consumenten (46%) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd. Iets minder dan 40% van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden. Op het gebied van zuivelconsumptie ligt dit percentage, met ongeveer 30%, iets lager. Daartegenover staat dat bijna 30% van de Europeanen van plan is aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren. Voor het onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten in 10 landen ondervraagd.

Plantaardige producten verankerd in eetpatronen

Eén op de drie Nederlanders (32%) gebruikt ten minste één keer per week plantaardige melk, 9% zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Ook plantaardig vlees (31% minstens één keer per week), en plantaardige yoghurt (27% minstens één keer per week) worden veel geconsumeerd . De meest geconsumeerde vleesvervangers zijn plantaardig ‘rundvlees’, gevolgd door plantaardige ‘kip’, ‘varkensvlees’ en ‘vis’.

Volgens Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, bewijzen deze resultaten dat plantaardig eten voor veel mensen geen voorbijgaande hype is: “De cijfers laten zien dat plantaardige producten voor veel mensen onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Mensen kopen niet alleen plantaardig vlees of plantaardige melk omdat vrienden het eten of om het een keer uit te proberen, maar integreren het in hun eigen voedselroutines.”

Minste vleeseters en meeste flexitariërs in Nederland

Nederland heeft van de onderzochte landen met 42% het hoogste percentage zelfverklaarde flexitariërs. Gemiddeld genomen ligt dat percentage in andere landen op 30%. Het percentage vega's is in Nederland hoog (7%, waarvan 5% vegetariër en 2% veganist). Alleen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaan Nerderland voor (beide 9%). 

Nederland telt daarmee ook het laagste percentage consumenten dat zichzelf als ‘vleeseters’ omschrijft, namelijk 48%. Het Europese gemiddelde ligt op 61% en het hoogste percentage werd gemeten in Polen (68%). De hoge positie van Nederland is niet heel verrassend: eerder marktonderzoek van Smart Protein liet ook al zien dat Nederlanders per persoon de meeste vleesvervangers eten in Europa. 

Prijs belangrijkste obstakel

De belangrijkste reden om niet nog méér plantaardige producten te eten is, met grote afstand, de prijs. Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) vindt plantaardige producten te duur. Tegelijk vindt overigens ook 44% van de ondervraagden juist dat vlees te duur is om elke dag te eten. Nederlanders bleken bovendien minder dan andere Europeanen bereid om meer te betalen voor plantaardig vlees dan voor dierlijk vlees. Toch gaf 20% van de Nederlanders aan hier juist wél (of zelfs zeer) toe bereid te zijn en 30% was hier ‘met mate’ toe bereid. De bereidheid was het grootst in Duitsland, Spanje en Roemenië. 

Vrindts legt uit: “De relatief hoge prijzen van vlees- en zuivelvervangers zijn deels het gevolg van de ontwikkelfase waarin de markt zich bevindt. Producenten investeren veel geld in uitbreiding en ontwikkeling van innovatieve nieuwe producten. Ze hebben nu nog niet de schaalvoordelen die de vleesindustrie heeft. ” Maar ze wijst ook een vinger naar de supermarkten:  “Die houden de prijzen hoog door flinke marges te vragen op plantaardige producten, terwijl de dierlijke producten juist tegen stuntprijzen worden verkocht. Zo laat je makers en kopers van plantaardige producten eigenlijk de vleesproducten subsidiëren en dat is niet eerlijk. Supermarkten hebben een verantwoordelijkheid om duurzame en gezonde keuzes te stimuleren, niet alleen door aantrekkelijke alternatieven aan te bieden maar ook door eerlijk prijsbeleid."

Andere veel genoemde barrières voor het eten van plantaardige producten zijn onvoldoende keuze (vooral buiten de deur), dat plantaardige producten niet goed genoeg smaken of dat partners of familieleden geen plantaardige producten willen eten.

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws