Themamaand Financiën: Kopen, leasen of huren. Wat is voordelig?

Auteur: David Bakker
Themamaand Financiën 1 december 2022
Themamaand Financiën: Kopen, leasen of huren. Wat is voordelig?

Bij de aanschaf van horeca-apparatuur zijn er drie financieringsmogelijkheden. Kopen, leasen of huren. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij van deze drie financieringsvormen.

Het leasen van horeca-apparatuur wint aan populariteit. Er worden drie vormen van leasen aangeboden; Financial lease, Netto operational lease en Operational lease met service.

Financial lease is te vergelijken met een hypotheek met vaste maandlasten bestaande uit afschrijving en rente. Als ondernemer ben je vanaf dag één eigenaar en ben je zelf verantwoordelijk voor service, verzekeringen en onderhoud. Het bedrijfsmiddel staat op je balans. Dat is het overigens niet bij de andere twee vormen.

Het voordeel van Financial lease is het feit dat je vanaf de eerste dag eigenaar bent en aan het eind van de aflossing volledig eigenaar bent. Omdat je eigenaar bent komt het op je balans te staan. Dat kan fiscale voordelen hebben zoals investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven. Een ander bijkomend voordeel is dat de aanschafprijs van een duur product niet in een keer hoeft te betalen.

Ondanks het feit dat het voordelig is dat het aangeschafte product op je balans staat vanwege fiscale voordelen, heeft het ook een nadelige kant. Financial lease komt als schuld op de balans te staan. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor een andere financiering. Een ander nadelig effect van Financial lease is dat de waarde van het product sneller kan dalen dan verwacht. Zeker met de huidige inflatie. De berekende restwaarde kan dus nadeliger uitvallen.

Netto operational lease

Netto Operational lease is te vergelijken met huren. Je bent als huurder geen eigenaar van het product. Dat heeft voordelen. Omdat het product niet van jou is, staat het niet op de balans en heeft het dus geen invloed op eventuele andere financieringen. Ook als het object in de looptijd minder waard wordt, heeft dat alleen nadelige effecten voor de eigenaar van het product: de leasemaatschappij.

Een nadeel van deze vorm van leasen is dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor service, verzekeringen en onderhoud. Bij netto operational lease heb je als ondernemer vaak de mogelijkheid om het product na de looptijd over te nemen voor een prijs dat van te voren wordt afgesproken, maar ook kan worden afgesproken om het product weer in te leveren bij de leasemaatschappij.

Operational lease met service

De laatste optie is vergelijkbaar met Netto operational lease. Het grote en enige verschil is dat bij deze vorm de service, verzekering en onderhoud bij de leasemaatschappij ligt. Groot voordeel daarvan is dat je als ondernemer volledig ontzorgt wordt. Deze vorm is logischerwijs wel de duurste vorm. Service en onderhoud is duur en mocht er niks met het aangeschafte product gebeuren, betaal je als ondernemer voor niets. De vraag is welke prijs je wilt betalen voor ontzorging.

Kopen en afschrijven

Apparatuur is uiteraard ook ‘gewoon’ te koop. De aanschafwaarde van een hoogwaardige horeca-oven ligt rond de 12.00 euro. De levensduur van de oven is ongeveer 10 jaar en de restwaarde is ongeveer 1000 euro. De aanschafwaarde min de restwaarde gedeeld door het aantal jaren dat de oven wordt gebruikt, geeft de jaarlijkse afschrijving weer. Dat komt in dit voorbeeld uit op een afschrijving van 1100 euro per jaar. Het leasen met service van een vergelijkbare oven kost ongeveer 6 euro per dag. Dat komt neer op 2190 euro per jaar. Dat is bijna twee keer zo duur, maar komt voornamelijk door het feit dat er in die leasecontracten service is opgenomen. Het aanschaffen van een dure oven is een flinke hap, maar mocht het geld er zijn is het natuurlijk interessant omdat er geen andere partij bij komt kijken waar rente aan af moet worden gedragen of waarvan wordt geleased, anderzijds is het een flinke aanslag op je liquiditeit.

Huren

Huren lijkt, met de kennis van bovenstaande manieren van financieren, het minst aantrekkelijk. Maar huren kan voordelig zijn bij seizoensgebonden producten. Tegenwoordig kunnen volledige terrassen worden gehuurd waar de leasemaatschappij de winteropslag en het transport op zich neemt. Ook voor evenementen is huren een goede optie. Voor een bruiloft of catering is vaak alleen een weekend extra apparatuur nodig. Dan is het verstandig om eenmalig extra apparatuur te huren in plaats van een leasecontract aan te gaan of tot koop over te gaan.

Conclusie

Er is niet één van bovenstaande manieren van financieren per definitie de meest duurzame. De ene ondernemer wil bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser volledig ontzorgt worden en geen kapitaal investeren en kiest voor Operational lease met service, terwijl de andere ondernemer een lening afsluit om een nieuwe espressomachine aan te schaffen. Ondernemers met meer kapitaal kiezer er weer voor om over te gaan op koop en afschrijving. Startende ondernemers zullen dit kapitaal niet hebben. Iedere situatie vraagt om een andere vorm van financiering.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de Themamaand Financiën. 

Blijf op de hoogte

Eén keer per week het actuele en relevante lunchroomnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws