Succesvol onboarden in de horeca: zo doe je dat

Auteur: Redactie
KHN Personeel 23 mei 2024
Succesvol onboarden in de horeca: zo doe je dat

In deze krappe arbeidsmarkt ligt de focus van ondernemers vaak op het werven van nieuwe medewerkers. Maar het behouden van jouw personeel is minstens zo belangrijk. Wist je dat een goed onboardingstraject de kans dat een werknemer langere tijd in dienst blijft enorm vergroot? Daarnaast is een goed ingewerkte medewerker blijer, sneller aan het werk, productiever en meer betrokken. En zo’n inwerktraject hoeft helemaal niet ingewikkeld zijn. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland geeft je graag een aantal eenvoudige tips. 

Een goede eerste indruk is heel belangrijk. Zorg er dus voor dat jouw nieuwe aanwinst warm wordt ontvangen. Bij voorkeur door jou als eigenaar of door de manager. Geef een rondleiding en vertel iets over jouw horecazaak en het team. En neem in de eerste week even de tijd om te vragen hoe het gaat en hoe hij of zij het vindt. Zo voelt je nieuwe medewerker zich ongetwijfeld snel welkom. 

Duidelijke functieomschrijving  

Weten waar je aan toe bent en wat er precies van je verwacht wordt, biedt zekerheid en handvatten. Maak daarom een duidelijke functieomschrijving. Zo weet jouw nieuwe medewerker precies wat zijn taken zijn én hoeft er geen onduidelijkheid te ontstaan over het bijbehorende loon. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van het register referentiefuncties horeca. 

Een buddy 

Koppel je nieuwe medewerker aan een buddy. Zo’n buddy kan de nieuwe medewerker helpen om de weg in het bedrijf te leren kennen. Zo geef je jouw nieuwe werknemer de kans om rustig kennis te maken met zijn nieuwe baan én is er altijd iemand om op een laagdrempelige manier vragen aan te stellen.  

Licht de huisregels toe 

Naast het leren kennen van het werk zelf, is het natuurlijk ook belangrijk om wat praktische informatie te krijgen. Hoe gedraag je je op de werkvloer, wat zijn de kledingvoorschriften, hoe vraag je vakantie aan en wat doe je als je ziek bent? Al deze praktische info staat in een huishoudelijk reglement.

Online trainingen 

Heeft jouw nieuwe medewerker kennisgemaakt met jouw horecazaak en de basis onder de knie? Dan kun je zijn kennis uit gaan breiden als hij daaraan toe is. Bijvoorbeeld met de online trainingen van KHN en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca).

Overig nieuws