Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Stichting Horeca Onderwijs (SHO) delen een primeur tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De allereerste cursisten van de SVH Duurzame horeca opleiding zijn geslaagd. Na een opleiding van twee intensieve trainingsdagen, met de focus op duurzaam ondernemen in horeca en hospitality, zijn de belangrijkste aspecten van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen behandeld. De cursisten hebben geleerd over People, Planet en Profit. Ofwel hoe verminder je jouw negatieve milieu impact en verhoog je jouw sociale bijdrage als horecaondernemer.
Duurzaam ondernemen in de horeca gaat snel een vaste plek veroveren in de Nederlandse horeca, zoals blijkt uit het SVH arbeidsmarktonderzoek (2022). Maar liefst 72 procent van de sector gaf aan behoefte te hebben aan specialisten in duurzaam ondernemen in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid op het gebied van milieu, waste en afval, gezondheid en werkomgeving. SVH en SHO speelden hierop in met de eerste particuliere opleiding tot Duurzame horeca. In maart legden de eerste cursisten hun examen af in de vorm van het schrijven van een verbeterplan. De plannen waren van hoog niveau en de meeste cursisten zijn geslaagd.
SVH Duurzame horeca
In samenwerking met VANG Buitenshuis (een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en SHO lanceerde SVH begin 2024 de e-learning SVH Duurzame horeca. Deze e-learning richt zich op (financiële) kansen en voordelen van duurzaam ondernemen. Minder food waste zorgt voor lagere foodkosten. Energie- en waterbesparende maatregelen zorgen voor een lagere rekening. Subsidiemogelijkheden zijn beschikbaar wanneer jouw horecabedrijf energiezuinige apparatuur aanschaft. Maar wellicht het belangrijkste, gasten en medewerkers beoordelen duurzame bedrijven hoger dan niet-duurzame bedrijven. Dit alles vormt de basis voor de opleiding SVH Duurzame horeca. Als aanvulling op deze e-learning is het examen SVH Duurzame horeca ontwikkeld, bedoeld voor ondernemers, leidinggevenden en managers die zich willen specialiseren in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Steeds meer mensen zoeken bewust naar werkgevers die zich inzetten om in de bedrijfsvoering duurzaam te werken. Door je als ondernemer duidelijk te profileren als verantwoorde ondernemer, kun je een groep nieuwe medewerkers aantrekken. Gezamenlijk willen we de achterban mobiliseren om in de hospitalitysector ondernemers te inspireren en motiveren om de noodzakelijke stappen te zetten en groene keuzes te maken. Kleinschalige en realistische oplossingen enerzijds en innovatieve en kostenbesparende oplossingen anderzijds komen in de opleiding naar voren."
Carolien Tollenaar, algemeen directeur van SHO: “In de horeca is enorm veel resultaat te behalen op het gebied van duurzaamheid. Daarom is het geweldig dat deze opleiding kant-en-klare oplossingen biedt. In de opleiding brengen we noodzakelijke en actuele kennis bij elkaar. Ook komt duidelijk naar voren hoe je medewerkers kunt motiveren en hoe je een bestaand bedrijfsconcept kunt verduurzamen. Hoe je zelfs kosten kunt besparen door duurzaam te werken."
Jennifer van Dijk, programmamanager van VANG Buitenshuis: “Met deze eerste groep geslaagden zetten we samen stappen om de horeca te verduurzamen. Voor veel horecaondernemers is duurzaamheid nog een hol containerbegrip. Ze vinden het ook lastig in te voeren in de bestaande bedrijfsvoering. Want duurzaamheid is breed en groot: geen fossiele brandstoffen meer, thuisbezorgen zonder CO2-uitstoot en circulair gebruik van grondstoffen. Toch zijn er talrijke mogelijkheden om de ecologische voetafdruk kleiner te maken. Wij feliciteren de geslaagden van harte!”
SHO was als opleider betrokken bij de ontwikkeling van de e-learning en bood als eerste horecaopleider de cursus Duurzame horeca aan. De cursus wordt bij hen afgesloten met een officieel SVH Diploma.