Op Horecava 2024 werd duidelijk hoe snel verandering gaat

Auteur: Redactie
Events 12 januari 2024
Op Horecava 2024 werd duidelijk hoe snel verandering gaat

Horecava, vond van 8 t/m 11 januari plaats in Rai Amsterdam. Deze editie stond onder andere in het teken van professionalisering. Door stijgende prijzen, personeelstekorten, toenemende concurrentie en de verwachtingen van klanten, is een professionele aanpak noodzaak voor horecabedrijven. Terwijl gastvrijheid voorop blijft staan, vragen zaken zoals schaalvergroting en automatisering steeds vaker de aandacht. Tijdens Horecava werd uitgebreid stilgestaan bij deze belangrijke onderwerpen. 

Op de vorige Horecava zagen we dat plant based en vegan geen noviteit meer was, maar nu een normaal onderdeel van de menukaart is. Dit jaar bleek dat nu robotisering en AI omarmd wordt.

Horeca, kunstmatige intelligentie en robotisering

Tijdens Horecava 2024 werden de social media posts van Horecava op Instagram geschreven met de AI Berichtenmaker voor Horeca. Lekker Sociaal Media heeft de app getraind met de schrijfstijl van Horecava zodat de tone of voice behouden blijft. Met deze pilot wil Horecava de branche meenemen de toekomst in. Ook exposanten in de Tech & Dienstverlening hal boden oplossingen met AI aan. Software die met AI  de ondernemer helpt bij de personeelsplanning, inkoop en menukaart.

Robots nemen de keuken en de schoonmaak over, zeker in de gastvrijheid in de zorg. Als koken en schoonmaken overgenomen kan worden door een robot, kunnen mensen meer tijd besteden aan persoonlijke zorg en aandacht.

Succesvol symposium programma en 24Food

Op Horecava waren er verschillende symposia. Care & Cure was gericht op de mensen die in de zorg verantwoordelijk zijn voor gastvrijheid. Hospitality NXT richtte zich op de facility professional en Hotels in the Spotlight was er speciaal voor die horecaprofessionals die in de hotelbranche werken. De reactie op de symposia liet zien dat er behoefte is aan een verdiepingsslag in het programma.

Op het TrendLAB 24Food vonden horecaprofessionals de innovaties van de toekomst. Foodprinters, chilipopcorn, herbruikbare verpakkingen voor afhaal, innovatieve grab & go, alcoholvrije bubbels, inclusie en een printer voor de muur van een restaurant.

Horecava 2024 nog positiever ontvangen dan 2025

In totaal waren er ruim 64.000 bezoeken op Horecava 2024. Om de beurservaring voor iedereen, publiek én exposant, zo aangenaam en effectief mogelijk te maken, heeft Horecava net als vorig jaar gewerkt met een data gedreven wervingssysteem. Hierdoor hebben we het succes van 2024 behouden en was 84 procent van de bezoekers beslisser in de horeca.

Horecava 2025 vindt plaats van 13 januari tot en met 16 januari 2025. 

Overig nieuws