NK De Lekkerste neemt in stijl afscheid van Johan van der Weerd

Auteur: Redactie
Events 26 januari 2023
NK De Lekkerste neemt in stijl afscheid van Johan van der Weerd

Eén van de hoogtepunten van het NK De Lekkerste 2023 op de Horecava was de onthulling van het Johan van der Weerdplein voor het wedstrijdpodium. De man die Stichting de Lekkerste Wedstrijden jarenlang heeft geleid en heeft opgebouwd tot het instituut dat het vandaag de dag is, nam afscheid.

Meer foto's onderaan dit artikel 

Het team van Stichting de Lekkerste Wedstrijden en partners stonden tijdens de Horecava stil bij de lange staat van dienst van Johan van der Weerd. Eventmanager Bernd Beekman onthulde een straatnaambord waarmee het plein voor het wedstrijdpodium vanaf nu is omgedoopt tot het Johan van der Weerdplein. "Ik besef nu pas wat het betekent om 39 jaar ten dienste te mogen zijn van het mooie vak dat wij met z'n allen uitoefenen", zei Van der Weerd. "Ik kijk er met veel plezier op terug en ik wens iedereen het allerbeste."

Sinds 1984

De Lekkerste Wedstrijden, tegenwoordig het NK De Lekkerste, worden sinds 1984 georganiseerd. In dat jaar vond de eerste editie van het Lekkerste Broodje plaats, in het Postillion Hotel in Bunnik. Het idee was om in de horeca meer met brood te doen en de creativiteit te verhogen, want naast het broodje ham-kaas was er destijds weinig anders in de cafetaria verkrijgbaar.

Positief daglicht

De eerste wedstrijd werd georganiseerd door Koggeschip Vakbladen en belangenvereniging IJsfrica, waar Johan van de Weerd voorzitter van was. "Ons doel was de fastservicesector te reorganiseren en in een positiever daglicht te zetten", legt Van der Weerd uit. "De wedstrijden en opleidingen waren de trekker."

Kostprijsberekening

Ook hebben de wedstrijden bijgedragen aan het ondernemerschap in de sector, zegt Van der Weerd. "We hebben een programma ontwikkeld waarin deelnemers een goede kostprijsberekening moeten maken en inzicht krijgen in het winstpercentage. Dat was vroeger ongekend, zeker in de cafetariasector."

Culinair hoogstandje

Johan van der Weerd kijkt met trots naar hetgeen Stichting de Lekkerste Wedstrijden heeft bereikt. "Het horecalandschap heb ik meerdere keren zien veranderen en ik moet zeggen dat de kwaliteit alleen maar is toegenomen. Het eenvoudige broodje is uitgegroeid tot een culinair hoogstandje. Er is best gemopper geweest, maar goede ondernemers hebben het prima opgepakt. Natuurlijk zijn er bedrijven die het nu moeilijk hebben, dat geldt voor alle bedrijfstakken, maar de sector staat er goed en stevig op.”

Genoten

Het NK De Lekkerste 2023 was de laatste editie waar Johan van der Weerd actief bij betrokken was. “En ik heb ervan genoten. Het evenement staat als een huis. Dat is niet alleen aan mij toe te schrijven, maar ook aan Bernd Beekman en zijn team. Ook SVO is erbij betrokken. Ik zie dus een goede toekomst voor de wedstrijden."

Foto bovenin dit artikel: Bernd Beekman (links) en Johan van der Weerd. Fotograaf: Tamara Verheij, Inbeeldt

Eerste foto onderaan dit artikel: De wedstrijden in de beginjaren. Vlnr: Joop Braakhekke, Gerrie Knetemann en Johan van der Weerd

Tweede foto onderaan dit artikel: Johan van der Weerd als jurylid in 2019. Fotograaf: Tamara Verheij, Inbeeldt

Overig nieuws