Lunchroompanel: Wat is de beste beslissing die je ooit hebt genomen?

Auteur: Juan Kort
Ondernemen Lunchroompanel 9 januari 2023
Lunchroompanel: Wat is de beste beslissing die je ooit hebt genomen?

In de rubriek ‘Het Lunchroompanel’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers in horecadagzaken uit het hele land. Ondernemen in de horeca is aan de juiste knoppen draaien en de tijdgeest goed aanvoelen. Dat gaat bijna altijd goed. Wat is de beste beslissing die je ooit hebt genomen?

Lisette de Jong van lunchroom The Blueberry in Amersfoort:

“Investeren in een goed managementteam.”

“Mijn beste beslissing als ondernemer als het gaat om ‘aan de juiste knoppen draaien en de tijdgeest goed aanvoelen’ is denk ik investeren in een goed managementteam. De overgang bij ons van één naar twee horecalocaties bleek ook een uitbreiding van team van circa elf naar veertig medewerkers op de werkvloer. Dit zorgde ervoor dat ik zelf eigenlijk bijna niet meer toekwam aan dagelijkse werkzaamheden, omdat ik voornamelijk personeel aan het managen was. Dat was het moment waarop ook thuis onze eettafel inmiddels het grootste deel van de tijd een rommelig bureau werd. We zijn toen gestart met een klein extern kantoor en ik heb toen twee mensen parttime aangenomen voor het doen van administratie, personeelszaken, marketing, social media en website onderhoud. Deze twee collega’s zijn voor mij echt steun en toeverlaat gebleken in de praktijk, en ook een fijne spiegel op het moment dat er complexe vragen liggen. Ze kennen het bedrijf inmiddels door en door en zijn gegroeid in hun rol. Hierdoor heb ik mijn handen op die vlakken grotendeels vrij, om te zorgen dat het reilen en zeilen op de werkvloer doorloopt, en ik snel kan schakelen op het moment dat de situatie daarom vraagt.”

Anielka Menner van lunchroom Smaak Lokaal in Rijen:

“Het leegstaande pand naast ons aan te huren.”

“De beste beslissing die wij hebben genomen, is om in 2018 - na acht jaar - het leegstaande pand naast ons aan te huren. We zijn toen van 220 m² naar 340 m² gegaan. We hebben het volledige pand gestript en opnieuw ingericht naar alle eisen en wensen van deze tijd. Denk aan een grote inloop koel- en vriescel achter de zaak, grote afwasstraat en open keuken. Er heerst echt een heerlijke sfeer ondanks dat het nu een grote zaak is, ook heel erg geschikt voor diverse gezelschappen van twee tot tweehonderd personen. Tevens is het terras daardoor vergroot over de gehele breedte.”

Jurgen de Ruijter van Stiefkwartierke in Breda:

“Het verkopen van de fysieke zaak!”

“In die zin, het verkopen van de zaak! Althans, de fysieke zaak. Dit had absoluut niets te maken met corona en financiële problemen - we runden een toptent de afgelopen veertig jaar - maar met een persoonlijke keuze die enorm moeilijk was. Dit vanwege veertig jaar ervaring vanuit de familie. Het was en is tenslotte een familiebedrijf pur sang! Ik heb er tien jaar met heel veel plezier maar ook bloed, zweet en tranen gewerkt, maar mijn hart ligt toch echt wel bij private dining en catering in de breedste zin van het woord. Dit deed ik overigens parallel aan de zaak, onder dezelfde naam. In die zin runde ik eigenlijk drie zaken. Overdag de brasserie, in de avond private dining in de brasserie of op locatie thuis of bij bedrijven, en in de weekenden bijvoorbeeld een bruiloft of een catering van honderd tot tweehonderd personen op locatie. Het Stiefkwartierke leeft nu als nooit tevoren! We hebben nu volledige focus op, in principe, een ding. En dat is een bijzondere avond en/of event verzorgen, zowel lunch als borrel en diner. De grootste verandering nu is dat we touren door heel Europa met ons concept als het gaat om private dining en culinaire events. Dit ook met onze lunches en dergelijke. De vibe van een dergelijke opdracht, en het volledige traject van A-Z, maken dit alles zo verschrikkelijk gaaf en energievol. Ik zeg met stip the best move ever!”

Jan de Roeck van all-day cafe-brasserie Vascobelo:

“Belangrijke beslissingen niet alleen nemen!”

“Moeilijke vraag! Ondernemen is nu eenmaal veel beslissingen nemen. Wat je zeker weet is dat je je beslissingen niet altijd goed zijn en dat je fouten zult maken. Ons daartegen wapenen is wellicht onze beste beslissing geweest. Belangrijke beslissingen nemen wij altijd collegiaal en in overleg. Iedereen moet akkoord zijn. Bij twijfel blijven we debatteren tot we samen akkoord gaan. We zoeken bij twijfel altijd naar meer data en feiten die een beslissing kunnen onderbouwen. Dit heeft ons dikwijls gered van foute beslissingen. Dus, onze beste beslissing ooit: belangrijke beslissingen niet alleen nemen!”

Wil je meer reacties op stellingen lezen? Klik dan hier.

Alle leden van het lunchroompanel van de foto zijn niet altijd in de gelegenheid om te reageren. 

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste luchroomnieuws en één keer per week de digitale nieuwsbrierf van Lunchroom ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws